masovne migracije

U Kini počinje obilježavanje Lunarne nove godine: Očekuje se čak devet milijardi putovanja tokom praznika

Kina je u petak započela svoj najprometniji godišnji period masovne migracije s rekordnih devet milijardi domaćih putovanja koja se očekuju tokom 40-dnevne gužve oko lunarnih novogodišnjih praznika, javljaju državni mediji

To je skoro dvostruko više od 4,7 milijardi putovanja tokom takozvane navale putovanja na proljetni festival 2023. godine kada su ukinuta ultrastroga ograničenja zbog COVID-19.

Milioni ljudi vratit će se u svoje rodne gradove kako bi se ponovo okupili s porodicama za Lunarnu novu godinu, koja pada 10. februara, u najvećoj masovnoj migraciji na svijetu svake godine.

Oko 80 posto od devet milijardi putovanja bit će samovozeći, također rekordna cifra, a ostatak će putovati željeznicom, zrakom i vodom, javila je kineska državna televizija CCTV.

U petak se očekuje skoro 11 miliona putovanja vozom, glavnim vidom prijevoza u Kini. Ukupno 480 miliona putovanja bit će obavljeno širom zemlje tokom perioda od 40 dana, što je skok od 38 posto u odnosu na 2023. i više od 17 posto u odnosu na 2019. godinu prije pandemije.

I željeznička i zračna putovanja su naglo porasla prvog dana ovogodišnje gužve. Putnici su se borili da nabave karte za voz, iako je Kina dom najveće svjetske mreže za velike brzine.

Miranda Guo, 25-godišnja karikaturista iz kineske tehnološke firme sa sjedištem u Hangzhouu, imala je sreću da je osigurala mjesto u probojnom vozu za Jinan. Ali to je bilo tek nakon što se izdvojilo dodatnih 60 juana, 13 posto cijene karte, na "paket za ubrzavanje" koji nudi aplikacije za rezervacije trećih strana.

"Mislim da je ove godine teško kupiti kartu, jer skoro sve moje kolege nisu uspjele nabaviti karte. Mnogi od njih su i dalje na listama čekanja", kazala je Guo.

Procjenjuje se da će avionski putnici u petak dostići dva miliona ljudi, prenosi CCTV. Tokom ovogodišnje navale putovanja, očekuje se da će broj putovanja avionom porasti na 80 miliona, saopćio je kineski regulatorni organ za avijaciju, što je porast od 9,8 posto u odnosu na 2019.

Aerodromi u najvećim kineskim gradovima Pekingu i Šangaju pripremit će se za velike gužve.

Dva aerodroma u Šangaju, Pudong i Hongqiao, očekuju da će putnički promet porasti za 57,6 posto na godišnjem nivou u periodu od 40 dana, dok će na aerodromima u Pekingu doći do skoka od više od 60 posto.

Putovanja u inostranstvo također će porasti tokom špice putovanja.

Kineske zrakoplovne vlasti dogovorile su više od 2.500 dodatnih međunarodnih letova za azijske destinacije, uključujući jugoistočnu Aziju, Japan i Južnu Koreju.

Dodatne željeznice i letovi također su organizirani za popularne gradove domaćeg turizma, uključujući Harbin na sjeveroistoku Kine i Sanyu, popularnu tropsku destinaciju na jugu, prenosi Reuters.