Vijesti

U narednim danima postoji opasnost od poplava: Civilna zaštita KS izdala preporuke za djelovanje

Iz Kantonalne uprave Civilne zaštite KS izdali su preporuke svim pravnim i fizičkim licima, za pravovremeno i preventivno djelovanje zbog opasnosti od bujičnih poplava koje mogu nastati u narednim danima.

"Prema Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja Agencije za vodno područje rijeke Save, u periodu od 14. do 18. maja prognozira se porast vodostaja uslijed novih značajnijih kišnih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, između ostalog, i na slivu rijeke Bosne. Postoje opasnosti od pojave bujičnih poplava, te preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od poplava", navode iz Uprave.
 
Naglašavaju važnost pripreme adekvatnih snaga i materijalno-tehničkih sredstava za brzi odgovor na najavljene moguće bujične poplave, a radi efikasnijeg i bržeg reagovanja, izbjegavanja velike materijalne štete, kao i mogućih povreda i ljudskih žrtava.

"Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, da kontinuirano vrše obilazak najugroženijih područja od poplava i da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području svojih općina", poručuju iz KUCZ.

Također ističu da su navedeni subjekti dužni odmah, čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na telefon broj 121, koji je u funkciji neprekidno 24 sata, svaki dan, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.