Vijesti

U nedjelju referendum o opozivu načelnika Đurevića. Sofović: “Doveo je Višegrad u status izrazito nerazvijene opštine”

Referendum o opozivu načelnika opštnine Višegrad Mladena Đurevića (SNSD) zakazan je za nedjelju 12. juna.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Višegrad Muamer Sofović (NiP) podsjeća da je inicijativu o opozivu skupštinska većina od 11 odbornika iz sedam stranaka, usvojila 4. maja, a  osmi dan od objavljivanja opoziva u službenom glasniku općine Višegrad počeo je teći rok od 30 dana za održavanje  referenduma

"On je zakazan za nedjelju 12. juna gdje ćemo odlučivati da li smo za opoziv načelnika ili protiv. Danas je OIK preuzeo biračke spiskove od CIK-a, a pravo glasa ima 10.700 birača. Biračka mjesta nećemo otvarati ni u Goraždu ni u ostatku Federacije BiH već ćemo Bošnjacima koji se nalaze na tim teritorijama  omogućiti da glasaju u Višegradu", pojasnio je Sofović.

Podsjeća da je opoziv načelniku Mladenu Đureviću izglasan zbog nemogućnosti saradnje s njim, nepoštivanja zakona, Statuta opštine i Poslovnika o radu Skupštine opštine

"To je načelnik koji je pobijedio i 2016. godine i koji je doveo  Višegrad u status izrazito nerazvijene opštine što on nikad nije bio. Višegrad tone i veliki broj građana je odselio o čemu svjedoči i samo jedan podatak, u odnosu na 2020. godinu kada smo imali općinske izbore i sada  840 glasača je manje na biračkom spisku.

Dakle, za dvije godine to je skoro 10 posto biračkog tijela, što je nevjerovatno. Taj čovjek nije imao nijednu investiciju u Višegradu ili  novo radno mjesto, i  “igrao” je na tu neku nacionalističku retoriku, a i sada je cijelu kampanju prebacio na ove stranke gdje sam i ja kao predsjednik SO i tvrdi da sam ja organizator svega", ističe Sofović.

Naglasio je da je sve spremno za održavanje referenduma uz  poziv građanima  koji imaju pravo glasa u Višegradu da izađu na referendum i da se izjasne da li su “za” ili “protiv” opoziva načelnika Mladena Đurevića.