grdosija od 238 metara

U Neum je danas ponovo uplovio kruzer zbog kojeg su prošle godine izbili protesti. Kako je to moguće?

Kruzer dug 238 metara prošao je jutros ispod Pelješkog mosta i nastavio svoju plovidbu prema Neumskom akvatoriju.

U jutarnjim satima tu se i usidrio, a na njemu je više od 1.000 putnika.

To je isti onaj kruzer ''Bolette'', dugačak 238 metara, koji je lani u junu pod zastavom Bahama uplovio i dovezao više od 1.000 putnika iz Velike Britanije, koji su na svom krstarenju posjetili i Bosnu i Hercegovinu.

Najveći brod

Osim što je tada označen kao najveći brod koji se ikada našao u pomorskom akvatoriju BiH taj kruzer je bio i prvi koji je prošao ispod Pelješkog mosta. Inače, uplovljavanje kruzera u Neumu podignulo je prošle godine veliku prašinu.

Izazvalo je to i mirne proteste koji, očito, nisu urodili plodom, podsjeća Bljesak.

Uz to, Općinsko vijeće Neum usvojilo i zaključak o tome da u Neumski akvatorij mogu uploviti brodovi dužine do 15 metara.

Neumski gradonačelnik Dragan Jurković rekao je krajem jula da općinska vlast nije za uplovljavanje ovakvih brodova.

Tražiti odgovore

On je tada rekao da će od nadležnih tražiti odgovore ko dozvoljava uplovljavanje ovolikih brodova u Neumski zaljev te izrazio nadu da ovaj kruzer neće uploviti u Neum. To se jutros, ipak, dogodilo.

Načelnik Neuma Dragan Jurković je krajem jula rekao je da su obavijest o planiranom uplovljavanju kruzera dobili od Lučke kapetanije Neum.

Iz federalnog ministarstva prometa su još prošle godime, kada je ''Bolette'' uplovio prvi put, naveli da je 'Zakonom o slobodnoj plovidbi i međunarodnim konvencijama (potpisnik i Bi), predviđeno da brod može uploviti na sidrište koje mu se odredi ako država nije u stanju katastrofe, ako je tehnički ispravan, prijavi se na vrijeme i plati propisane takse.

(Foto: Raport)
(Foto: Raport)
(Foto: Raport)