Ekonomija

U Njemačkoj donijet set drastičnih mjera: Na udaru zgrade, radnje, privatni bazeni, putnici

Od svih zemalja Evrope, Nemačka možda ponajviše trpi posljedice manjka gasa, rusko-ukrajinskog sukoba, rasta cijena. Kakva zima čeka tu naciju?

Postoje dvije mjere koje je Njemačka uvela 24. avgusta kako bi uštedela gas, ali tu nije kraj; evo detaljnijih informacija.

Njemačka vlada je odobrila set mjera usmjerenih na uštedu energije za zimu, kojima će se ograničiti korišćenje osvjetljenja i grijanja u javnim zgradama. Kroz nova pravila, vlada ima za cilj da smanji upotrebu gasa za 2 odsto, piše Telegraf Biznis.

Njemački ministar ekonomije, Robert Habek, rekao je da bi ova pravila mogla da uštede privatnim domaćinstvima, kompanijama i javnom sektoru oko 10,8 milijardi eura tokom dvije godine.

To je dio napora da se smanji zavisnost zemlje od ruskog gasa.

Pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Nemačka je dobijala 55% svog gasa iz Rusije, ali je to smanjila na 35% i obećala da će u potpunosti prekinuti uvoz. Međutim, zemlja ostaje ogromno tržište za Moskvu i platila je skoro 9 milijardi eura za rusku naftu i gas u prva dva mjeseca rata, piše BBC.

Rusija je takođe smanjila protok gasa kroz ključni gasovod Sjeverni tok 1 do Njemačke na 20 odsto kapaciteta, što je izazvalo bojazan da bi ove zime mogla da "zavrne slavinu" skroz, a Blumberg piše da "Rusija ima taj luksuz".

Habek je rekao novinarima da njegova zemlja želi da se, što je prije moguće, "oslobodi stege ruskog uvoza energenata", da se zagrijava na maksimalno 19 stepeni i da se u ulazima, hodnicima i foajeima grijanje može potpuno isključiti.

Podsjećamo, sredinom avgusta je odlučeno i da će nemačke kompanije moći da griju kancelarije do najviše 19 stepeni.

Javni spomenici i zgrade takođe neće biti osvjetljeni iz estetskih razloga, a preduzećima bi moglo biti zabranjeno i da svoje prodavnice noću osvjetle. Grijanje privatnog bazena takođe bi moglo biti zabranjeno.

Dodatno, Njemačka će dati prednost teretu uglja i nafte u odnosu na putovanja putnika željeznicom, što znači da će putnici morati da čekaju. Drugim riječima, njemačka vlada je donijela uredbu prema kojoj nacionalne željeznice postaju prioritetni akter za transport goriva, piše Telegraf Biznis.

Njemačka takođe planira da pokrene reklamne kampanje kako bi se lokalnom stanovništvu prenijela poruka o važnosti smanjenja sopstvene potrošnje. I usred zabrinutosti zbog zimske nestašice, zemlja postavlja dva terminala za tečni prirodni gas na obali Severnog mora, kako bi poboljšala skladištenje.

Većina država, članica Evropske unije, obavezala se da će ove zime dobrovoljno smanjiti upotrebu gasa za 15% - iako će to postati obavezno ukoliko dođe do ozbiljnih nestašica.

U međuvremenu, Španija je već donijela pravila koja ograničavaju upotrebu klimatizacije i grijanja u javnim i velikim poslovnim zgradama, jer nastoji da uštedi energiju.

U srijedu je švajcarski ministar energetike rekao da bi "svakako imalo smisla" da se zemlja uskladi sa planom EU, kako bi spriječila energetsku krizu. Švajcarska komisija za električnu energiju takođe je preporučila da domaćinstva naprave zalihe svijeća, u slučaju nestanka struje.

Ranije ovog mjeseca, švajcarska ministarka energetike kazala je da će pokušati da donese plan za isključenje grijanja u javnim zgradama.