DVIJE ŽENE UHAPŠENE

U Njemačkoj ponovo napali političare. Dva desničarska zastupnika zadobila povrede

Policija jugozapadne njemačke pokrajine Baden-Württemberg saopćila je da su dvojica političara napadnuta u Stuttgartu u srijedu navečer.

Dvojica zastupnika iz krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) pretrpjeli su lakše povrede, rekla je policija, piše Deutsche Welle.

Napad na zastupnike AfD-a je najnoviji u nizu napada na političare u Njemačkoj. Prije nekoliko dana u Njemačkoj su napadnuti više lijevo orijentirani političari i aktivist Zelenih.

Dvije žene uhapšene zbog napada, policija traži druge osumnjičene

Dvojica parlamentaraca stajala su na informativnom štandu koji je AfD postavio na događaju povodom obilježavanja 75. godišnjice njemačkog ustava, poznatog kao Osnovni zakon.

Prema policiji, protivnici AfD-a blokirali su informacijski štand i istaknuli transparente te verbalno i fizički napali zastupnike. Iz AfD-a su rekli da je jedan od njih pogođen predmetom u glavu, a drugi u vrat. Nije objavljeno o kakvom predmetu je riječ.

Policija je rekla da su dvije žene u dobi od 19 i 23 godine pod istragom zbog incidenta, dok policajci još uvijek tragaju za drugim osumnjičenim počiniteljima. AfD je pozvao državnog ministra unutarnjih poslova Thomasa Strobla da poduzme mjere protiv lijevog ekstremizma.

Nasilje nad političarima u Njemačkoj

Napad na političare AfD-a dogodio se dan nakon što je berlinska senatorica ekonomije lijevog centra Franziska Giffey, napadnuta u biblioteci u Berlinu. Muškarac ju je napao s leđa te je udario torbom s teškim sadržajem u glavu i vrat. Političarka je lakše povrijeđena u napadu i dobila je ljekarsku pomoć u bolnici, ali ondje nije zadržana.

"Nakon prvobitnog šoka sada mi je dobro. Zahvaljujem se na željama za oporavak i nastavljam s poslom", rekla je danas Giffey. "Ovakvi napadi se ne mogu ničim opravdati", istaknula je Giffey, koja je u vladi bivše kancelarke Angele Merkel obnašala i dužnost savezne ministrice porodice.

Izrazila je zabrinutost zbog sve brojnijih napada na demokratski izabrane političare i atmosferu nasilja. "Mi živimo u slobodnoj zemlji u kojoj svako može izraziti svoje mišljenje, ali postoje jasne granice i one su tamo gdje počinje nasilje", rekla je Giffey.

Sedam dana ranije, u petak, četiri tinejdžera su brutalno pretukla i povrijedila Matthiasa Eckea iz Scholzove stranke SPD u Dresdenu i 28-godišnjeg aktivista Zelene stranke. Političar i aktivist napadnuti su dok su lijepili plakate za EU izbore.