Svijet

U padu helikoptera na Sinaju sedam mrtvih. Među njima pet američkih vojnika

Sedam pripadnika međunarodnih snaga na egipatskom Sinaju izgubilo je život u četvrtak u padu njihova helikoptera, rekao je izraelski izvor za francusku novinsku agenciju.

“Sedam osoba je poginulo, među njima pet Amerikanaca, Francuz i Čeh”, pripadnici međunarodnih snaga koje nadgledaju provedbu mirovnog ugovora između Izraela i Egipta, rekao je taj izvor koji je htio ostati anoniman, ne navodeći uzrok pada helikoptera.

“Vodimo istragu o nesreći u kojoj je sudjelovao naš helikopter”, potvrdio je za AFP Brad Lynch, visoki dužnosnik tih snaga, iz Kaira, ne otkrivajući pojedinosti.

Izraelska vojska je ponudila pomoć elitne postrojbe u spašavanju “povrijeđenih” na mjestu događaja, rekao je kratko njezin glasnogovornik Jonathan Conricus.

PROČITAJTE  Egipat zabranjuje rad nevakcinisanim državnim službenicima

Kako navodi taj izvor, izraelska vojska je ponudila pomoć postrojbe IAF 669 stacionirane u avionskoj bazi Ramonu, na jugu Izraela, blizu poluotoka Sinaja, na istoku Egipta.

Tri godine nakon potpisivanja mirovnog ugovora i pošto su Ujedinjeni narodi odbili poslati na Sinaj plave kacige, Egipat i Izrael su uz djelatnu pomoć Sjedinjenih Država ustrojili te snage, raspoređene 1982., kao neovisnu mirovnu međunarodnu organizaciju.

Ona trenutačno ima nešto više od 1.100 vojnika iz različitih zemalja, pa tako iz Australije, SAD-a, Kanade i Francuske.

Izrael i Egipat su ratovali na Sinaju, nakon čega su 1979. potpisali mirovni ugovor.

Danas na tom poluotoku djeluju brojne naoružane grupe, među kojima mjesni ogranak džihadističke organizacije Islamske države (IS). Egipatske sigurnosne snage bore se s islamističkom pobunom koja se širi na sjeveroistoku Sinaja.

PROČITAJTE  SAD vraća Iraku ukradeno kulturno blago, glinenu pločicu staru 3.500 godina

U februaru 2018. egipatske vlasti su pokrenule veliku operaciju protiv islamističkih pobunjenika, uglavnom na sjeveru Sinaja, nedaleko od Izraela i od palestinskog Pojasa Gaze.

Od početka operacije ubijeno je oko 930 islamističkih boraca i deseci pripadnika sigurnosnih snaga, pokazuju podaci egipatske vojske.Povezani postovi: