samo kod nas

U Parlamentu FBiH sjede dva osuđena poslanika. CIK zatražio informacije o Bajramoviću, a u slučaju Zildžića ‘zavezane im ruke’

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH trenutno nesmetano djeluju dva pravosnažno osuđena poslanika i to Salko Zildžić (SDA) i Halil Bajramović (NiP), iako Izborni zakon BiH propisuje da, izabranom članu tijela vlasti u BiH na svim nivoima prestaje mandat i danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

Saznanja iz medija

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH za Raport su potvrdili da ih niko zvanično nije obavijestio niti o jednom od ova dva slučaja i da CIK o ovim presudama ima saznanja iz medija .

"U slučaju poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Salke Zildžića, koji je prema pisanju medija osuđen u Republici Srbiji, Centralna izborna komisija BiH nema saznanja da je nadležni sud u BiH potvrdio pravosnažnost presude tako da u tom slučaju nismo u mogućnosti u ovom trenutku pokretati bilo kakav postupak“, kazala je za Raport Maksida Pirić, portparolka CIKBiH.

U Ministarstvu pravde BiH za Raport su kazali da iz Srbije još nisu dobili nikakav zvaničan akt o presudi Zildžiću koji im je trebao biti dostavljen shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Iz Ministarstva pravde Srbije nisu odgovorili na Raportov upit o tome zbog čega još nisu poslali dokumentaciju o Zildžiću u BiH.

S druge strane, kada je u pitanju zastupnik NiP-a Halil Bajramović, u CIK-u BiH su potvrdili da već provode određene aktivnosti, ali također na osnovu informacija iz medija.

"Centralna izborna komisija BiH, a na osnovu saznanja iz medija, u fazi je traženja informacija od Kantonalnog suda u Bihaću i Vrhovnog suda Federacije BiH za slučaj poslanika u Predstavničkom domu Parlameta FBiH Halila Bajramovića, jer tek što Centralna izborna komisija BiH bude u posjedu pravosnažne presude može pokrenutu postupak utvrđivanja prestanka mandata“, naveli su za Raport iz CIKBiH.

I dok je Bajramović osuđen na tri godine zatvora u BiH i CIK može tražiti od pravosudnih institucija naše zemlje podatke o njemu, kada je u pitanju Zildžić tu su im "svezane ruke".

Jezičak na vagi

Zildžić je podsjećamo,u septembru prošle godine, u Srbiji osuđen na godinu kućnog zatvora, ali ni četiri mjeseca poslije nije mu oduzet mandat poslanika SDA u Federalnom parlamentu i on i dalje uživa sve benefite koje nosi ta pozicija.

Prema nezvaničnim informacijama Raporta iz Ministarstva pravde BiH situacija u vezi nedostavljanja dokumentacije za Zildžića neuobičajeno dugo traje, jer ranija praksa pokazuje da su akti u sličnim predmetima iz Srbije dostavljani u mnogo kraćim rokovima, odnosno i do mjesec dana po pravosnažnosti neke presude, a za Zildžića dokumenata nema ni nakon skoro četiri mjeseca po izricanju presude.

Inače, oduzimanje mandata i Zildžiću i Bajramoviću itekako bi se moglo odraziti na aktuelnu, veoma labavu većinu u Parlamentu FBiH.

Dok u slučaju da Bajramoviću bude oduzet mandat jednu ruku gubi NiP, jer umjesto Bajramovića treba ući kandidat iz Stranke penzionera, u slučaju Zildžića, na njegovo mjesto ulazi također poslanik iz SDA.

S obzirom na nedavna kolebanja Zildžića hoće li ili neće napustiti stranku, mnogi SDA-ovci bi voljeli da ovaj poslanik ostane što prije bez mandata, jer nisu sigurni da se on kroz dalje djelovanje u Parlamentu neće odlučiti za samostalno djelovanje ili pak iz osvete što je ostao bez stranačkih funkcija postati 'jezičak na vagi' u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH čak i u korist vladajuće većine.

A, sve dok iz Srbije ne stigne dokumentacija za Zildžića, on može nesmetano obavljati funkciju poslanika.