Sport

U ringu deklasirao Joshuu, sada prihvatio pušku u odbrani domovine. Usik: “Nema straha”

Svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji Oleksandr Usik kaže da "apsolutno nema straha" nakon što je uzeo oružje u ruke kako bi branio svoju ukrajinsku domovinu od ruske invazije.

Manje od šest mjeseci otkako je deklasirao Anthonyja Joshuu u borbi za tri od najvažnija četiri pojasa u teškoj kategoriji, Usik se pridružio ukrajinskoj teritorijalnoj odbrani.

Govoreći iz podruma u Kijevu, 35-godišnji prvak svijeta priznao da je revanš s Joshuom, koji se očekivao u proljeće i u rano ljeto, daleko od njegovih misli.

Iako priznaje da je šokiran situacijom u zemlji, kaže da je spreman na sve.

"Možda će vam to zvučati sentimentalno, ali moja duša pripada Bogu, a moje tijelo i čast pripadaju mojoj domovini i obitelji. I zato nema straha, apsolutno nema straha. Ima samo zbunjenosti kako je ovo moguće u 21. stoljeću", rekao je Usik, prenosi HRT.

"Stvarno ne znam kad ću ponovo u ring. Moja zemlja i moja čast važniji su mi od pojasa prvaka".

Njegov sunarodnjak Vasil Lomačenko, bivši trostruki svjetski prvak u lakoj kategoriji, koji je bio na rubu dogovora o borbi s aktuelnim prvakom Georgeom Kambososom, također se prijavio u vojsku.

Bivši svjetski prvaci, kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir također aktivno sudjeluju o odbrani Kijeva.