Zdravlje

U SAD odobren brzi test: Uređaj prenosiv, veličine tostera, a u roku od pet minuta otkriva zarazu koronavirusom

Sjedinjene Države odobrile su brzi test čija je svrha u svega nekoliko minuta ustanoviti je li osoba zaražena koronavirusom.

Kompanija Abbott Laboratories, koja je osmislila uređaj, kaže da je on malen i prenosiv, otprilike veličine tostera te da se, u slučaju potrebe može postaviti i izvan bolnice.

Testiranjem se u roku od pet minuta može utvrditi je li osoba zaražena koronavirusom, a za 13 je minuta moguće definitivno ustanoviti je li osoba negativna na virus, stoji u saopćenju američke firme.

Uprava Abbotta u petak je objavila da je dobila hitno odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak proizvodnje uređaja te da je plan da uskoro proizvode pet miliona sprava mjesečno.

Proteklog je vikenda FDA odobrio postupak testiranja koji bi trebao dati rezultate u roku od 45 minuta. No problem je u tomu što se uređaji proizvođača Cepheida koriste uglavnom u bolnicama.

Borba s koronavirusom u Sjedinjenim Državama u početku izbijanja pandemije bila je otežana zbog pomanjkanja odgovarajućih testova, a u slučajevima kad su uzorci testirani zastoji su nastajali i zbog sporog prenošenja informacija o rezultatima tih testiranja.

U Sjedinjenim Državama danas je više potvrđenih slučajeva Covida-19, bolesti koju uzrokuje virus Sars-CoV-2, nego u bilo kojoj državi na svijetu.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare