prestižno takmičenje

U Sarajevu otvoreno Evropsko juniorsko prvenstvo u boksu. Stiže 28 reprezentacija sa više od 400 učesnika

U Sarajevu je danas otvoreno Evropsko prvenstvo u boksu za dječake i djevojčice (juniore), koje će trajati do 30. juna.

Ovo prestižno takmičenje okuplja najbolje mlade boksere iz cijele Evrope, starosti 15 i 16 godina. Takmičenja će se održavati u sportskoj dvorani hotela Hills na Ilidži, koja je posebno opremljena za ovu priliku.

"Ovo prvenstvo je izuzetna prilika za mlade sportiste da pokažu svoje vještine i potencijal na međunarodnoj sceni", izjavio je Ioannis Filipatos, predsjednik Evropske bokserske konfederacije.

Sarajevo je, kaže,  pokazalo izvanrednu sposobnost organizacije i dobrodošlice, što će sigurno ostaviti trajan utisak na sve učesnike. 

Generalni sekretar EUBC-a Kiril Šekutjev dodao je da ovo takmičenje nije samo prilika za sportsko rivalstvo, već i za promovisanje prijateljstva i međusobnog razumijevanja među mladima iz različitih zemalja.

Organizatori su učinili ogroman posao kako bi sve bilo savršeno, dodao je on.

Predsjednik Bokserskog saveza Bosne i Hercegovine Predrag Bartula je izrazio  zadovoljstvo zajedničkim naporima cijele zajednice.

"Ponosni smo što imamo priliku ugostiti ovako značajan događaj. Ovo prvenstvo je važno ne samo za promociju boksa, već i za razvoj sporta među mladima, te dokaz da možemo napraviti mnogo ako uložimo pravu energiju u kvalitetne projekte", kazao je Bartula.

Evropsko prvenstvo će okupiti reprezentacije iz 28 zemalja, sa stotinama dječaka i djevojčica koji će se boriti za titulu evropskog prvaka u svojim kategorijama. Ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku za promovisanje sportskih vrijednosti i međunarodne saradnje kroz boks.

Učešće su potvrdile reprezentacije iz sljedećih zemalja: Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Engleska, Estonija, Gruzija, Grčka, Mađarska, Irska, Izrael, Italija, Kosovo, Latvija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Rusija, Škotska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija i Turska. Svaka od ovih zemalja poslala je svoje najtalentovanije mlade boksere kako bi se takmičili na ovom prestižnom događaju.

Takmičenja će se odvijati u različitim kategorijama, prilagođenim uzrastima i težinskim klasama takmičara.

Tokom boravka u Sarajevu, učesnici će imati priliku da istraže grad, upoznaju se sa njegovom bogatom historijom i kulturnim naslijeđem.

U narednih sedam dana ljubitelje boksa očekuju  zanimljive borbe koje javnost može pratiti besplatno, uživo, te putem YouTube streaming platforme Evropske bokserske federacije (EUBC).