POKROVITELJSTVO OSCE-A

U Sarajevu Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u saradnji sa visokim komesarom OSCE-a za pitanja nacionalnih manjina i Misijom OSCE-a u BiH, organizator je dvodnevne Regionalne konferencije o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina koja će biti održana 5. i 6. marta u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Konferencija je namijenjena predstavnicima vladinih institucija, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija u našoj zemlji i regiji, a učestvovat će predstavnici Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Cilj konferencije je promocija prava nacionalnih manjina, kontinuirani angažman i podrška različitih sektora društva, da bi se stvorila osnova za regionalnu saradnju kad se radi o zaštiti prava nacionalnih manjina, kao i razmjeni iskustva i naučenih lekcija.

Otvaranje konferencije planirano je za danas u 10 sati, kad će se obratiti ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, visoki komesar za nacionalne manjine OSCE-a Kairat Abdrakhmanov i šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler.

Istog dana će biti održana tri panela, a razgovarat će se između ostalog, o položaju i pravima nacionalnih manjina u našoj zemlji, ali i o iskustvima zemalja regiona.

Drugog dana konferencije, 6. marta, učesnici će razgovarati o unapređenju regionalne saradnje, a za 11.30 sati planirana je konferencija za medije - najavljeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.