KLIMATSKE PROMJENE

U Sibiru izmjereno -50 stepeni, Moskva zatrpana rekordnim snijegom za ovo doba godine

Temperature u dijelovima Sibira pale su na minus 50 stepeni Celzijevih, dok su mećave prekrile Moskvu s rekordnim snježnim padavinama, a mnogi letovi kasne ili su odgođeni
FOTO: Twitter

Temperature u dijelovima Sibira pale su na minus 50 stepeni Celzijevih, dok su mećave prekrile Moskvu s rekordnim snježnim padavinama, a mnogi letovi kasne ili su odgođeni. U Republici Jakutiji (Saha), koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Sibira i u kojoj se nalazi Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova na svijetu, temperature su pale ispod minus 50 stepeni Celzijevih, pokazuju meteorološke stanice u regiji.

Zbog neuobičajeno ranog zahlađenja temperature su čak niže od minus 50 stepeni Celzijevih u nekoliko područja Jakutije, goleme regije tek malo manje od Indije. Gotovo cijela Jakutija nalazi se u zoni permafrosta. U glavnom gradu regije Jakutsku, koji se nalazi nekih 5000 km istočno od Moskve, temperatura je bila oko minus 44 stepeni do minus 48 stepeni Celzijevih.

Piste u Moskvi prekrivene debelim snijegom

Temperature od minus 50 stupnjeva Celzijevih postale su rjeđe posljednjih godina zbog klimatskih promjena, a permafrost pokazuje sve veće znakove otapanja. U ruskoj prijestolnici neke od najvećih snježnih padavina ikada viđenih uzrokovale su kašnjenja na nekim aerodromima u ponedjeljak, a piste su prekrivene debelim snijegom.

Najmanje 54 leta su odgođena, a još pet je otkazano na tri najveća aerodroma glavnog grada, izvijestila je novinska agencija RIA. Predviđa se da će temperature u Moskvi kasnije ove sedmice pasti na oko minus 18 stepeni Celzijevih.