Reakcija Naše stranke

U školama u KS skraćeni časovi zbog ramazana. Bešlija: Ova odluka šteti svima, uključujući i postače

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dalo je saglasnost školama da zbog posta tokom ramazana mogu skratiti trajanje časova u drugoj smjeni.

Tim povodom reagovala je Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

"Prošle godine smo također problematizirali sličnu odluku i zaista je razočaravajuće da Ministarstvo nije od tada ništa promijenilo. Skraćenje je došlo u jeku učeničke borbe za bolji prosjek te ispitivanja i ocjenjivanja kada su potrebne što duže pripreme za savladavanje gradiva.

U želji da izađe u susret jednoj grupaciji učenika i nastavnika, onima koji poste, Ministarstvo je napravilo veću štetu svima, uključujući i postače. Za ovu odluku nisu se pitali roditelji, niti su nastavnici predstavili roditeljima i učenicima na koji će se način odvijati nastava ili nadoknaditi propušteno vrijeme uzrokovano skraćenjem časova mjesec dana u kontinuitetu. Postoji bezbroj drugih načina da se postačima olakša a Ministarstvo je našlo onaj koji dodatno sve uznemirava i svima otežava.

Uz sve to treba imati u vidu da nijedan drugi kanton nije donio ovakvu odluku pa se postavlja i pitanje s kim se sarajevsko ministarstvo obrazovanja poredi i kakve standarde primjenjuje kad donosi ovakve odluke."