AUTOKRATA NA VLASTI

U svjetlu nekonkurentnih izbora: Putin se danas obraća ruskoj naciji

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas bi trebao održati svoj tradicionalni govor o stanju nacije. Dvije godine nakon početka njegovog agresorskog rata na Ukrajinu, očekuje se i njegovo očitovanje o situaciji u sukobu.

Ruske trupe nedavno su zabilježile taktičke uspjehe u svojoj invaziji. Očekuje se da će 71-godišnji šef države u svom govoru izvijestiti i Saveznu skupštinu - Državnu dumu i Vijeće Federacije - o ekonomskim, društvenim i vanjskopolitičkim ciljevima

Kako piše Skynews, Putin se obraća naciji dvije sedmice prije izbora na kojima je gotovo zagarantirano da će pobijediti i koji će mu sigurno dati još jedan šestogodišnji mandat.

Ruski lider je iskoristio prošlogodišnje obraćanje da okrivi Zapad za početak rata u Ukrajini i tvrdi da je Rusija morala "zaštititi svoj narod i historiju" izvođenjem "specijalne vojne operacije".

Prema ruskoj novinskoj agenciji RIA, ova adresa će biti prikazana u kinima u 17 ruskih gradova.

Kako javlja RSE, Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. godine, koristi govor na nacionalnoj televiziji da pošalje signale publici u zemlji i inostranstvu.

Dok se priprema za nekonkurentno glasanje od 15. do 17. marta, Putin će vjerovatno komentirati pitanja u rasponu od ekonomije do ruske invazije na Ukrajinu, koja je sada u trećoj godini.

Možda se neće udaljiti od dobro izlizanih narativa i propagande, ali stvari koje odluči da naglasi i stav koju zauzme postavit će ton zemlji zaglibljenoj u ratu i represiji.

U svom dvosatnom obraćanju o stanju nacije u februaru 2023., Putin je posvetio veliki dio svog vremena ponavljanju svojih opravdanja za invaziju punog razmjera koju je pokrenuo 12 mjeseci ranije. Ove godine će možda ponoviti svoje lažne tvrdnje da Kijevom upravljaju fašisti ili da Ukrajina nije prava zemlja, ali analitičari će prerezati svaki takav materijal kako bi potražili naznake koliko je Putin optimističan u pogledu napretka rata i vidjeti da li gura stative za ono što se nada da će postići.

Oskudni rezultati ukrajinske kontraofanzive 2023., nedavno rusko zauzimanje istočnog grada Avidijevke i sve veći signali ratnog zamora od strane ukrajinskih pristalica na Zapadu možda su ohrabrili Putina i jastrebove u njegovom najužem krugu.

Kako Putin balansira ove konkurentske pritiske u vezi sa ratom - za koji Kremlj i dalje insistira da se naziva eufemizmom "specijalna vojna operacija" - moglo bi biti rječito. Tokom svoje kombinovane konferencije za štampu i javne sesije pitanja i odgovora u decembru, on je insistirao da će se rat nastaviti i da se ciljevi Moskve nisu promijenili.