historijska odgovornost

U testu za dobijanje njemačkog državljanstva i pitanje odnosa prema Židovima

U test koji se polaže uz molbu za prijem u njemačko državljanstvo ubačena su i pitanja koja bi trebala ukazati na historijsku odgovornost Njemačke prema Židovima i državi Izrael, prenose njemački mediji.

„Ko ne dijeli naše vrijednosti, ne može dobiti ni njemački pasoš.

Antisemitizam, rasizam i ostale forme prezira prema ljudima su nespojivi s dobivanjem njemačkog državljanstva“, “, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Ona je ukazala na odgovornost kada su u pitanju Židovi i Izrael misleći na sistematsko ubijanje Židova u holokaustu u doba nacističke Njemačke.

"Ko želi postati njemačkim državljaninom mora znati što to znači preuzeti tu historijsku odgovornost Njemačke.

Ova odgovornost je dio našeg identiteta“, zaključila je ministrica.

Prije toga je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio prethodne napise medija po kojem su u test koji se polaže kao dio procesa stjecanja njemačkog državljanstva, ubačena i pitanja koja se odnose na život Židova u Njemačkoj kao i na odgovornost Njemačke prema Židovima i Izraelu.

„Ubuduće će teme poput antisemitizma, prava na opstanak Izraela i židovski život u Njemačkoj igrati važniju ulogu pri testu za upis u državljanstvo“, stoji u saiopćenju ministarstva.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. i rata u Pojasu Gaze koji je uslijedio, u Njemačkoj je drastično povećan broj krivičnih djela s antisemitskom pozadinom.