kontroverzna figura

U toku sprovod Ebrahima Raisija – ali neki demonstranti ne tuguju zbog njegove smrti

Iranski zvaničnici bacili su malo više svjetla na to kako će izgledati sprovod Ebrahima Raisija, iranskog predsjednika koji je poginuo u helikopterskoj nesreći.

Pogreb je podijeljen u nekoliko faza - prva ceremonija započela je danas u osam sati ujutro po našem vremenu u sjeverozapadnom gradu Tabriz.

Zajedničke molitve

Mohsen Mansouri, iranski potpredsjednik za izvršna pitanja, rekao je u intervjuu za IRINN da će Raisijevo tijelo zatim biti prebačeno u vjerski grad Qom.

Još jedna procesija započet će ondje u 16.30 sati po lokalnom vremenu (po našem u 15). Odatle će tijela Raisija i ostalih nastradali u helikopteru biti odvezena u glavni grad Teheran.

Vrhovni vođa Ali Khamenei predvodit će zajedničke molitve tokom službene ceremonije.

Pored Raisija, poginuo je i ministar vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana. Desetine hiljada ljudi prisustvuju komemoraciji i ispraćaju.

U četvrtak ujutro, tijelo Raisija bit će prebačeno u Birjand, glavni grad pokrajine Južni Horasan, a zatim konačno u Mashhad gdje će biti pokopan u svetištu šiitskog imama Reze u četvrtak navečer, prenosi Sky News.

Dok se pogrebna povorka Ebrahima Raisija nastavlja u Tabrizu, novinari intervjuiraju ožalošćene.

Hasti Amiri, stanovnik Teherana, rekao je za AP:

"Od trenutka kada smo čuli vijest bili smo zabrinuti što će se dogoditi nama, njemu (Ebrahimu Raisiju. op.a.) i našoj zemlji. Svi smo bili shrvani [kada je objavljena vijest da je umro]."

Mohammad Beheshti, još jedan stanovnik glavnog grada, rekao je da je tužan što je izgubio tako moćnog vođu.

"Bili smo šokirani što smo izgubili takav karakter, karakter koji je Iran učinio ponosnim, a ponizili neprijatelje.

Strahuju od režima

Posebno tokom prošlog mjeseca vidjeli smo kako je njegova moć ponizila Izrael i Ameriku, i kako je Iran uzdignut do veličine", rekao je on.

Međutim, pojedini demonstranti u Iranu izrazili su "radost" zbog smrti predsjednika Raisija koji je prozvan "teheranskim mesarom".

Tri Iranca su govorili pod uvjetom anonimnosti zbog straha da će im ući u trag režim u zemlji.

Vođa protesta - koji se trenutno skriva - sugerirao je da je nedjeljna nesreća, u kojoj je također poginuo iranski ministar vanjskih poslova, bila "unaprijed planirana".

“Možda nismo u svemu, ali odavno je poznata činjenica da je Raisi bio ozbiljan kandidat za zamjenu vrhovnog vođe Khameneija, a možda neki nisu željeli da se to dogodi.

Ali sve u svemu, ovo su bile jako dobre vijesti.

"Sve što mogu reći je da je jedina stvar koja me istinski usrećila u proteklih pet godina bila vijest o Raisinoj smrti", rekao je on.

Vrijeme tokom kojeg je Raisi vodio Iran uključivalo je velike proteste zbog Mahse Amini - žene koja je umrla nakon što je uhapšena jer navodno nije pravilno nosila hidžab.

Sjedinjenje Američke Države su saopćile da je Raisi "krvav na rukama" budući da je bio "brutalni učesnik u represiji nad iranskim narodom gotovo četiri decenije".

A ko je zaista bio Ebrahim Raisi?

Predsjednik je bio i cijenjena i kontroverzna osoba u Iranu - dok je njegova administracija bila okaljana nizom masovnih protesta, smatran je glavnim kandidatom za nasljednika vrhovnog vođe.

Raisi je bio tvrdolinijaš i bivši šef pravosuđa za kojeg su neki sugerirali da bi jednog dana mogao zamijeniti ajatolaha Alija Khameneija.

Zbog njegove uloge u osuđivanju hiljada zatvorenika na smrt 1980-ih, dobio je nadimak "Teheranski mesar" dok je sjedio u takozvanoj Komisiji za smrt, zbog čega su ga SDA sankcionirale.

Podržao je državne sigurnosne službe dok su slamale neistomišljenike, uključujući i dešavanja nakon smrti Mahse Amini 2022. godine.

Amini je umrla nakon što je uhapšena jer navodno nije pravilno nosila hidžab, a istražni odbor Ujedinjenih naroda kasnije je utvrdio da je Iran odgovoran za "fizičko nasilje" koje je pretrpjela.

Iran je naoružao Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine i nastavio je naoružavati grupe na Bliskom istoku, kao što su jemenski Huti i libanski Hezbollah.

Uspješno se kandidirao za predsjednika još u augustu 2021. na izborima koji su postigli najmanji odaziv u povijesti Islamske Republike jer je svim njegovim potencijalno istaknutim protivnicima bilo zabranjeno da se kandidiraju prema iranskom sistemu provjere.

Tokom predsjedničkog mandata 2017. izgubio je od Hassana Rouhanija koji je kao predsjednik postigao nuklearni sporazum Teherana 2015. sa svjetskim silama.