Očekuje se bura

U vanrednim okolnostima počela sjednica Predstavničkog doma FBiH: Deblokada ili krčenje puta za Vukoju

U 'vanrednim' okolnostima počela je 7. redovna sjednica Predstavničkog doma FBHiH, koja se po prvi put održava u sali Općine Stari Grad jer plafon u standardnoj sali prokišnjava.

Ono što će obilježiti današnju sjednicu svakako je izmjena Poslovnika koja bi trebala dovesti do deblokade rada brojnih komisija i drugih radnih tijela Predstavničkog doma.

Naime, opozicija predvođena sa zastupnicima SDA zajedno sa okupljenim satelitima (DF, NES, SBiH) blokirala je popunjavanje komisija zbog jedne komisije - one za izbor i imenovanje.

Za SDA i njene satelite popunjavanje ove Komisije je ključno za blokadu cijelog Parlamenta jer po njima to otvara put da HDZ i Trojka imenuju Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.

SDA koja trenutno ima većinu u Komisiji za izbor i imenovanje blokira održavanje ove komisije na kojoj bi se trebali imenovati nedostajući članovi. U slučaju da se ona popuni, Trojka i HDZ bi mogli krenuti u proceduru imenovanja sudije Ustavnog suda BiH.

Upravo zbog toga su Trojka i HDZ osmislili plan po kojem će krenuti u izmjenu Poslovnika kako bi se odlokirao rad komisija.

Što se tiče izbora Vukoje tu je čak i Trojka podijeljenja. Naime, jedna struja podržava da Komisija za izbor i imenovanje - kada bude imenovana - u proceduru odnosno na glasanje uputi samo ime Vukoje, dok druga struje želi da se Predstavničkom domu dostavi kompletna lista, pa da se s nje bira sudija.