SIRIJA

Ubijen osnivač podružnice Al Qaide: Bombaš samoubica raznio se u njegovoj kući

Vođa iračkih džihadista na sjeverozapadu Sirije, koju drže pobunjenici i koji je osnovao bivšu podružnicu Al Qaide, ubijen je u četvrtak kada se bombaš samoubica raznio u njegovoj gostinjskoj kući, rekli su džihadistički izvori

Tri izvora rekla su da je Abu Maria al Kahtani, čije je pravo ime Majsr al Džaburi, preminuo nakon što je stigao u bolnicu s teškim ranama zadobijenim kada se bombaš samoubica detonirao nekoliko sekundi nakon što ga je pozdravio u gradu Sarmada.

Nekoliko drugih je povrijeđeno, rekli su izvori koji su željeli ostati anonimni.

Kahtani je bio jedan od osnivača Nusra Fronta, bivšeg ogranka Al Qaide u Siriji koji se preimenovao u Hajat Tahrir al Šam (HTS) nakon što je raskinuo veze s Al Kaidom.

HTS je potvrdio Kahtanijevu smrt u objavama na društvenim mrežama i okrivio ISIL, ideološki rivalsku militantnu grupu. Trenutno niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Zatvoren zbog komunikacije sa zabranjenim grupama

Kahtani je bio pobunjenik koji se borio protiv američkih snaga nakon invazije na Irak pod vodstvom SAD-a 2003. Preselio se u Siriju nakon 2011. kako bi se pridružio pobunjenicima koji se bore protiv autoritarne vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Kahtani, koji se posvađao s vodstvom HTS-a, pušten je iz zatvora prošli mjesec nakon što je proveo šest mjeseci u zatvoru pod optužbom da je komunicirao sa zabranjenim grupama.

Hajat Tahrir al Šam, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Sjedinjenih Država, dugo je na meti sirijske vlade i ruskih snaga.

Grupa se takmiči s glavnim pobunjeničkim grupama koje podržava Turska i koje također kontroliraju dijelove teritorija duž granice s Turskom u sjeverozapadnoj Siriji.