Negirao odgovornost

Ubio snimateljicu na filmskom setu: Zakazano suđenje Alecu Baldwinu za ubistvo iz nehata

Baldwin je smrtno ustrijelio snimateljicu Halynu Hutchins na setu vesterna Rust u oktobru 2021., kada je pištolj bio napunjen pravim mecima

Određen je datum suđenja Alecu Baldwinu za ubistvo iz nehata.

Suđenje glumcu zakazano je za 1. februar, kada će se suočiti s optužbom za ubistvo iz nehata nakon što je ubio snimateljicu na filmskom setu. To će mu biti prvi put da je izveden pred okružni sud u Novom Meksiku, no neće se pojaviti uživo, već virtualno, piše Daily Mail.

U slučaju je imenovan kao Alexander Rae Baldwin, a za ubistvo iz nehata optužen je nakon što je porota 19. januara glasala za podizanje optužnice protiv njega.

Baldwin je smrtno ustrijelio snimateljicu Halynu Hutchins na setu vesterna Rust u oktobru 2021., kada je pištolj bio napunjen pravim mecima.

"Porota je odlučila da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice"

Baldwin je već ranije bio optužen zbog smrti snimateljice, ali su optužbe odbačene prošlog aprila, samo dvije sedmice prije početka suđenja, piše BBC. Lokalni tužitelji navode kako su došli do dodatnih činjenica zbog kojih je potreban novi sudski proces. Prijeti mu do 18 mjeseci zatvora ako bude proglašen krivim.

Gloria Allred, advokatica Halyninih roditelja i sestre, rekla je u odgovoru na nove optužbe: "Naši su klijenti uvijek tražili istinu o tome što se dogodilo na dan kada je Halyna Hutchins tragično ubijena.

Baldwin je tvrdio da je slijedio zakone o sigurnosti oružja i da je kriv oružar ili posada koja mu je dala pištolj napunjen metkom. Inzistira na tome da je pištolj bio prazan kad ga je uzeo na probi scene. Oni nastavljaju tražiti istinu u našoj građanskoj tužbi i također bi željeli da postoji odgovornost u sistemu krivičnog pravosuđa.

Velika porota odlučila je da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Aleca Baldwina za ubistvo iz nehaja. Radujemo se kaznenom suđenju koje će odlučiti treba li ga osuditi za preranu smrt Halyne."

Glumac tvrdi da nije povukao okidač

Podsjećamo, glumac je na filmskom setu rekvizitom upucao snimateljicu Halynu Hutchins. Redatelj Joel Souza također je ranjen u incidentu. Baldwin je na snimanju niskobudžetnog vesterna vježbao scenu s revolverom i ispucao pravi metak u snimateljicu Halynu Hutchins, koja je nedugo potom preminula.

Baldwin je negirao odgovornost za ubistvo rekavši da je napeo revolver, ali da nikad nije povukao okidač i da su Gutierrez-Reed i drugi stručnjaci za oružje trebali osigurati da u njemu nema metaka.

Tužitelji u Novom Meksiku naknadno su proveli forenzička ispitivanja pištolja kojim je upucana Hutchins i rekli da je analiza oružja pokazala da pištolj nije mogao opaliti bez povlačenja okidača.