brown je mvp finala

Učiteljica mu rekla da će završiti u zatvoru, a upravo je postao najveća faca NBA lige

Jaylen Brown odveo je Boston Celticse do rekordne 18. titule prvaka NBA lige, a uz naslov prvaka dobio je i prestižno priznanje za najkorisnijeg igrača finala.

"Bio je to rezultat timskoga rada, a ovaj trofej dijelim sa svojom braćom i svojim partnerom u zločinu, Jaysonom Tatumom. Bio je uz mene kroz cijelo ovo putovanje - izjavio je Brown nedugo nakon što je u ruke primio trofej Billa Russella.

Ne tako davno, mnogi su zagovarali Brownov odlazak iz Celticsa, ali sin nekadašnjeg bokserskog WBU prvaka Marsellesa Browna nije pokleknuo, već je osjetno napredovao, a 2023. postao je i vlasnik najvećeg ugovora u historiji NBA-a (304 miliona dolara za pet godina) te godinu dana kasnije zaustavio Luku Dončića i odveo Boston do prve titule nakon 16 godina suše.

"Nisam očekivao nagradu jer nikada ništa ne osvajam - izjavio je još nakon što je izabran za MVP-ja finala Istočne konferencije, a jednom je prilikom i otvoreno prozvao one koji ga ignoriraju:

"Vidim kako druge hvale, a osjećam da imaju upola manje talenta od mene. I to na obje strane terena. Ali u ovom trenutku života to sam jednostavno prihvatio."

Pamti se i njegov tweet iz 2014. godine, dok je još bio srednjoškolac u rodnoj Marietti.

"Moja učiteljica rekla je da će me za pet godina potražiti u zatvoru okruga Cobb."

Kažu da tečno govori španski, da zna svirati više instrumenata, a navodno je i strastveni šahist. 2018. godine održao je predavanje na Harvardu, dobio je i stipendiju na MIT-ovom Media Labu, ponuđeno mu je stažiranje u NASA-i, a s 22 godine postao je potpredsjednik Udruge NBA igrača, najmlađi u historiji…