dugoročna studija

Udar i na privredu. Nedostajat će im skoro 663.000 IT stručnjaka

Bibliotekar gradske biblioteke u Zagorju dobio je otkaz jer je na poslu na službenom laptopu pregledavao i preuzimao pornografski sadržaj

Nedostatak IT stručnjaka u njemačkoj privredi značajno će se povećati u narednim godinama ako se ne preduzmu kontramjere, prema dugoročnoj studiji digitalnog udruženja Bitcom.

Bez odgovarajuće politike, Njemačkoj će 2040. možda nedosdtajati oko 663.000 IT stručnjaka. Udruženje računa da trenutno nedostaje 149.000 ljudi.

Veliki jaz će nastati prvenstveno zbog sve veće potrebe za programerima, sistem administratorima i drugim IT stručnjacima.

Do 2040. će biti potrebno popuniti ukupno 1,92 miliona radnih mjesta. Međutim, nudi se svega 1,26 miliona kvalifikovanih radnika, prenosi dpa.

Predsjednik Bitcoma Ralf Wintergerst rekao je da pored ovih brojeva postoje hiljade nepopunjenih IT radnih mjesta u administraciji, školama i naučnim institucijama:

"Nedostatak IT stručnjaka, koji se godinama pogoršava, utječe na cijelu zemlju i usporava prijeko potrebnu digitalizaciju".

Sve veći jaz u vještinama u IT-u znači gubitak konkurentnosti, dodatne vrijednosti, rasta i prosperiteta.

"Bez IT stručnjaka, Nemačka gubi svoju digitalnu budućnost", rekao je Vintergerst.

Industrijsko udruženje je objasnilo da situacija može da se popravi.

Oko 108.000 dodatnih kvalifikovanih radnika može da dođe na tržište do 2040. Ukoliko se privuče više studenata i pripravnika, ako poraste interesovanje za IT među ženskom populacijom i zaustavi napuštanje studija računarstva.