Traže pokretanje istrage

Udruženja žrtava Vučića nazvali ‘lažovom iz Bugojna’: Neće uspjeti u negiranju genocida, pravda će ga stići kad tad!

Udruženja žrtava pozivaju na istragu protiv Dodika i Vučića zbog negiranja genocida

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" upućen je poziv pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini da pokrenu istragu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog negiranja zločina.

"Nakon jučerašnjih skandaloznih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, pozivamo Tužilaštvo BiH kao i tužilaštva u FBiH da u skladu sa svojim nadležnostima provedu istragu protiv istih. Negiranje zločina koja su iznijeli, ali i salve uvreda novinarima, posebno iskazane prema novinarki N1 TV, mora dovesti do uključivanja nadležnih organa u istragu, u protivnom će vokabular primitivaca postati praksa, a ponižavanje žrtava i svih ostalih uzor", navode iz udruženja.

Udruženja traže da Ministarstvo pravde BiH, preko Ministarstva vanjskih poslova BiH obavijesti Međunarodni sud pravde u Den Haagu i Ujedinjene nacije o negiranju presude suda iz februara 2007. godine "od predsjednika Srbije na teritoriji BiH, kojom je Srbija proglašena odgovornom za nesprječavanje i nekažnjavanje genocida u Srebrenici".

Vučić je u utorak prilikom obilaska Privrednog sajma u Mostaru izjavio da je "pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici".

Iz udruženja žrtava kažu da je na ovaj način predsjednik Srbije povrijedio Krivični zakon Bosne i Hercegovine, koji je dopunjen odlukom visokog predstavnika o negiranju presuda međunarodnih i domaćih sudova i negiranju zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

"Zahtijevamo da državni organi obavijeste Međunarodni sud pravde i UN, da predsjednik Srbije ne poštuje presude najvišeg svjetskog pravnog autoriteta. S druge strane, lažovu i manipulatoru iz Bugojna, poručujemo da nikada neće uspjeti u negiranju genocida i da će ga pravda stići kad tad", istakli su iz udruženja.