borba nije gotova

Udruženje generala BiH: Oslobađajuća presuda Drekoviću još jedna pobjeda istine i pravde

Udruženje generala Bosne i Hercegovine oglasilo se danas saopćenjem za javnost u povodu odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je potvrđena oslobađajuća presuda ranije izrečena Ramizu Drekoviću, navodeći kako se radi o još jednoj pobjedi istine i pravde.

"Danas smo, nakon skoro pet godina procesa, sa iznimnim zadovoljstvom dočekali odluku Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine kojom odbija žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine na oslobađajuću presudu Suda BiH, generalu i ratnom komandantu 4. korpusa Armije RBiH Ramizu Drekoviću", navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja generala, istovremeno, ističu kako je to još jedna pobjeda istine i pravde, kao i još jedan dokaz da pripadnici Armije nisu ni naređivali ni izvršavali sistematske zločine u toku Odbrambeno–oslobodilačkog rata 1992–1995.

"Samo general Dreković i svi nepravedno optuženi branioci Republike Bosne i Hercegovine znaju kroz kakvu su golgotu prolazili i prolaze kroz proces suđenja, ali kroz ovu konačnu oslobađajuću presudu dokazana je njegova nevinost i čistoća naše borbe", navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja generala BiH potcrtavaju kako pravna borba za istinu nije gotova, te poručuju svima da neće uspjeti u namjeri izjednačavanja časnih branilaca i agresora.

"Ovim putem u ime Udruženja generala Bosne i Hercegovine zahvaljujemo svima koji su pružili bilo koju vrstu podrške našem generalu Drekoviću u višegodišnjem sudskom procesu, a vijećima Suda BiH odajemo priznanje što su postupili u skladu sa pravom i zakonima", navodi se u saopćenju.