međunarodni festival

Udruženje ‘Žena sa knjigom’ predstavit će svoje ciljeve i aktivnosti u Mostaru

Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti "Žena sa knjigom" predstavit će javnosti svoje ciljeve i aktivnosti 15. aprila u Mostaru.

Kako je najavljeno, predstavljanje će se održati s početkom u 18 sati u prostorijama Narodne biblioteke Mostar (Luka).

Prvi međunarodni festival "Žena sa knjigom" održan je u Mostaru u augustu 2023. godine i okupio je oko 60 književnica iz Bosne i Hercegovine i dijaspore.

Zahvaljujući ovim književnim susretima i ostvarenoj suradnji, u prosincu 2023. godine formirano je Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti "Žena s knjigom" s namjerom da okuplja književnice koje stvaraju na b/h/s jezicima, a žive u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Udruženje je iznjedrilo jasnu misiju, a to je promoviranje pisane riječi i okupljanje onih koji žele pozitivno utjecati na društvo općenito kroz kulturu stvaralaštva i kulturu izražavanja uzimajući u obzir da je riječ osnova ljudskog razumijevanja i izgradnje odnosa.

Dodatno, Udruženje će kroz svoj rad afirmirati i mlade stvaratelje, ali je osim književnosti otvoreno i za suradnju s umjetnicima koji koriste i druge alate i tehnike u kulturi stvaranja s ciljem oplemenjivanja društva svojim idejama.

Tako će se graditi i jedna vrsta dijaloga među različitim oblicima umjetničkog izražavanja.

U kratkom vremenu uspjele smo na vrijeme završiti cijelu proceduru oko registracije i  dokumentacije vezane za Udruženje te već osigurati učešće i promociju Udruženja na Sajmu knjige u Sarajevu od 17. do 22. travnja gdje planiramo sudjelovati i na nekoliko okruglih stolova i predstavljati svoje knjige.

Uz to, već smo započele s pripremama Drugog međunarodnog festivala "Žena sa knjigom" koji će se održati u Mostaru od 20 do 25. augusta 2024. godine, kažu iz spomenutog udruženja.