Vijesti

Srebrenička udruženja pisala RTRS-u i Dodiku: Ponovo izjednačavate zločince i žrtve

Advokat milorada dodika optužnica

Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida reagovali su nakon što su političari iz RS osudili sastanak Atifa Dudakovića i Denisa Bećirovića.

Oni su uputili pismo RTRS-u i Miloradu Dodiku, a u pismu su naveli, kako kažu, nekoliko relevantnih činjenica.

Naglašavaju da je Armija RBiH legitimna vojna formacija koju je priznala i Skupština RS te je kao takva dio Oružanih snaga BiH, zajedno sa HVO-om i VRS-om.

Zatim, kao drugu stavku u pismu, pišu to da je Atif Dudaković general Armije RBiH pa je po svim zakonima slobodan čovjek.

"Atif Dudaković, general te iste priznate Armije Republike Bosne i Hercegovine, je po svim međunarodnim zakonima pa i srpskim slobodan čovjek i sa njim se može sastajati svako pa i član predsjedništva Bosne i Hercegovine", navode iz udruženja.

Ističu ujedno da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić presuđeni ratni zločinci i njihovo veličanje i sastajanje nije normalno, "bar za demokratski svijet".

"Stavljati u ravan onog ko je osuđen za ratni zločin sa onim ko nije je ravno plagiranju koji ste neki dan izveli pokazujući Bošnjačke žrtve iz Žepe kao žrtve Oluje", poručuju majke Srebrenice i Žepe u svom zajedničkom pismu sa Udruženjem žrtava i svjedoka genocida.