Sport

UEFA i francuska policija krive navijače Liverpoola za nerede u Parizu. Britanska policija tvrdi drugačije

Liverpool je pozvao na istragu nakon nasilja nad njegovim navijačima prije finala Lige prvaka u subotu navečer.

Činilo se da su sigurnosni procesi na Stade de France u Parizu bili preopterećeni brojem publike, zbog čega su mnogi navijači satima čekali izvan stadiona.

Nekima nije bilo čak dopušteno ući do poluvremena, prenosi Sky News.

Početak utakmice između engleskog Liverpoola i španskog Real Madrida (0:19) kasnio je više od 30 minuta, a navijače je UEFA (Evropska nogometna federacija) okrivila da su kasnili na stadion.

Stigli bez ulaznica

No, iz engleskog kluba rekli su da je to “potpuno netačno”.

Pariška policija saopćila je da su se neki navijači pojavili bez karata i da su odgodili pristup onima sa ulaznicama.

No, policija iz engleskog Merseysidea rekla je da je “ponašanje navijača bilo primjerno šokantnim okolnostima”.

Francuski policajci s palicama i štitovima za nerede trčali su od ulaza do ulaza kako bi spriječili grupe navijača da uđu na stadion bez pokazivanja ulaznica. Policajci su više puta koristili suzavac.

Međutim, pristalice Liverpoola tvrde su da su napetosti izazvali mladi Parižani, koji su se rugali policiji i uzrokovali zatvaranje kapija.

Navijač Carl Noades (63) izjavio je novinskoj agenciji PA:

“Čini se da je samo jedna kapija otvorena, smiješno je, utakmica je počela, a mi smo zaglavili vani. To je sramota, način na koji nas tretiraju je šokantan, nema organizacije.”

Drugi je rekao:

“Ovo će biti prebačeno za nas, ali to nema nikakve veze s nama. Ovdje ima stotine onih koji stvaraju probleme, čak i nisu tu zbog utakmice ​​- to je haos.”

“Veoma smo razočarani problemima ulaska na stadion i kvarom sigurnosnog perimetra s kojim su se navijači Liverpoola suočili na Stade de Franceu.

Ovo je najveća utakmica u evropskom nogometu i navijači ne bi trebali doživjeti scene kojima smo svjedočili. Službeno smo zatražili istragu o uzrocima ovih neprihvatljivih detalja”, saopćio je FC Liverpool.

S druge strane, UEFA je okrivila navijače, ustvrdivši da su ulaze na stadion blokirale hiljade navijača Liverpoola, koji su kupili lažne ulaznice koje nisu radile na aparatima:

Koristili suzavac

“Ovo je stvorilo nagomilavanje navijača koji su pokušali ući. Kao rezultat toga, početak je odgođen za 35 minuta kako bi se omogućilo pristup što većem broju navijača s originalnim ulaznicama.

Kako se broj navijača izvan stadiona nastavio gomilati nakon početka utakmice, policija ih je rastjerala suzavcem.

UEFA se suosjeća s onima koji su pogođeni ovim događajima i hitno će dalje razmotriti ova pitanja zajedno s francuskom policijom i vlastima te Francuskim nogometnim savezom”.

Pariška policija također je okrivila navijače koji su stigli bez ulaznica, rekavši:

“Vršeći snažan pritisak da uđu u ograđeni prostor, ovi navijači su odgodili pristup gledateljima s ulaznicama. Brza intervencija policije omogućila je uspostavljanje reda i evakuaciju onih koji su pravili gužvu izvan prostora stadiona”.

No, portparol policije engleskog Merseysidea objavio je na Twitteru:

“MERPOL je bio raspoređen na utakmici. Mogu to opisati samo kao najgoru evropsku utakmicu koju sam ikada radio ili doživio. Mislim da je ponašanje navijača bilo uzorno u šokantnim okolnostima”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare