elitno takmičenje

UEFA objavila novi sistem u Ligi prvaka od sljedeće sezone. Stižu ogromne promjene

Liga prvaka će od sezone 2024/2025. doživjeti promjene, objavila je UEFA (Evropska nogometna federacija) na službenim stranicama, objasnivši detaljnije kako će to izgledati.

Format takmičenja s 32 kluba podijeljenih u osam grupa s po četiri ekipe odlazi u historiju. Umjesto toga, igrat će se jedinstvena liga s 36 klubova, četiri više nego dosad.

Klubovi će u ligaškoj fazi odigrati osam utakmica i to ne protiv istih suparnika kod kuće i u gostima nego će ekipe biti podijeljene u četiri jakosne grupe.

Svaki će tim igrati s po dvije ekipe iz svake jakosne grupe, jednu utakmicu na svom stadionu, a jednu u gostima.

To će, smatra UEFA, dati klubovima priliku testirati se protiv šire konkurencije, a više će međusobno igrati i velikani.

UEFA je objasnila i kako će u Ligu prvaka ući četiri dodatne ekipe. Jedan tim bit će trećeplasirani sastav iz pete najjače evropske lige po UEFA-inom koeficijentu, što je u ovom trenutku francuska Ligue 1.

Druga ekipa bit će prvak države s najboljim koeficijentom, a koji bi inače igrao kvalifikacije. Dosad su kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri ekipe, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet.

Treća i četvrta dodatna ekipa ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone.

Ukratko, UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski plasirati dva kluba u glavnu fazu Lige prvaka.