NAJTRAŽENIJI PEDOFIL

Uhapšen manijak koji je bježao čak 27 godina, locirali ga na Tajlandu

Jedan od najtraženijih bjegunaca u Velikoj Britaniji uhapšen je na aerodromu nakon što je u bijegu proveo čak 27 godina.

Richard Burrows, kojemu je sada 80 godina, nije se kasnih 90-ih pojavio na sudu na izricanju presude kad je osuđen za sodomiju po dvije tačke i nedolično ponašanje po čak 11 tačaka optužnice.

Optužbe su povezane sa zlostavljanjima djece koja su se događaja između 1969. i 1971., objavila je policija Cheshirea. Neka zlostavljanja dogodila su se u domu za djecu, a druga u West Midlandsu.

Otada je Burrows - čije je puno ime Richard John Ramsey Burrows - u bijegu pred zakonom. Tokom godina su se provodile opsežne istrage, a on je proglašen jednim od najtraženijih bjegunaca.

Prošlog četvrtka, 28. marta, Burrows je, nakon 27 godina bijega, uhapšen na aerodromu te mu je određen pritvor.

Hapšenje je rezultat zajedničkog rada policije Cheshirea i Nacionalne kriminalističke agencije (NCA). Inspektorica Eleanor Atkinson kaže kako ovo hapšenje kriminalcima pokazuje da će na kraju ‘biti uhapšeni, bez obzira koliko dugo se skrivali‘.

‘Naša odlučnost da lociramo Burrowsa nije splasnula proteklih 27 godina, a njegovo hapšenje označava značajan korak naprijed i početak okončanja čitavog slučaja. Željela bih zahvaliti javnosti za informacije koje su nam tokom godina davali te se nadam da će ih ovo hapšenje dodatno ohrabriti‘, rekla je Atkinson.

‘Također se nadam da će Burrowsovo hapšenje poslužiti kao upozorenje svim ostalim bjeguncima i pokazati im kako će na kraju biti uhapšeni, bez obzira na to koliko se dugo skrivali.‘

Duncan Burrage, saradnik NCA-a u Tajlandu, rekao je: ‘Koristeći našu međunarodnu mrežu i u bliskoj saradnji s kolegama policajcima iz Cheshirea, uspjeli smo uči u trag bjeguncu. Ovo hapšenje pokazuje našu odlučnost da pronađemo sve one koji bježe pred zakonom.‘