prijeti katastrofa

Ujedinjeni narodi zakazali hitan sastanak zbog napada na nuklearku u Zaporožju

Upravni odbor agencije za nuklearni nadzor Ujedinjenih naroda održat će hitan sastanak u četvrtak na zahtjev Ukrajine i Rusije kako bi razgovarali o napadima na nuklearnu elektranu Zaporožje, nakon što su se neprijateljske zemlje međusobno optuživale za napade dronovima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da su u nedjelju bespilotne letjelice napale postrojenje na jugu Ukrajine, pogodivši jednu zgradu reaktora. Nije pripisala krivicu nikome, ali je zatražila da takvi napadi prestanu.

Rusija je u utorak saopćila da je Ukrajina ponovo treći dan napala elektranu dronovima. Kijev je naveo da nema nikakve veze s takvim napadima, tvrdi da je sve incidente inscenirala Moskva.

Rusija i Ukrajina više puta međusobno su se optuživale za napade na Zaporožje otkako su ga zauzele ruske snage u prvim sedmicama ruske invazije na njenog susjeda 2022. godine; obje strane negiraju da su ga napale.

Svi reaktori su ugašeni u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koja se nalazi u blizini ukrajinske linije fronta, ali je potrebna stalna struja za hlađenje reaktora i sprečavanje potencijalno katastrofalnog pada.

U povjerljivoj bilješci državama članicama u čiji je uvid došao Reuters, predsjedavajući 35-članog odbora IAEA naveo je da su mu Ukrajina i Rusija prethodnog dana pisale tražeći vanredni sastanak.

"Obavještavam članove Odbora da je zakazana sjednica Odbora u 15 sati u četvrtak, 11. aprila 2024. godine", piše u bilješci.

Ruska i ukrajinska pisma priložena su predsjedavajućem. Rusija je saopćila da želi sastanak o "nedavnim napadima i provokacijama oružanih snaga Ukrajine" protiv Zaporožja.

Kijev je naveo da želi razgovarati o “situaciji u Ukrajini i implikacijama sigurnosti i zaštite”.

Pravila odbora, najvišeg tijela za donošenje odluka IAEA sa sjedištem u Beču koji se sastaje nekoliko puta godišnje, navode da svaka zemlja koja je u njemu može sazvati sastanak. Ove godine u odboru su i Rusija i Ukrajina.

Malo je vjerovatno da će sastanak odbora pojasniti o tome ko stoji iza nedavnih napada.

Odbor je donio četiri rezolucije otkako je Rusija napala Ukrajinu 2022., osuđujući ruske akcije protiv ukrajinskih nuklearnih postrojenja. Posljednja je bila prošlog mjeseca, pozivajući Rusiju da se povuče iz Zaporožja.

Samo se Kina pridružila Rusiji u protivljenju tim rezolucijama. Diplomate su izjavile da nisu čule da se u četvrtak traži rezolucija, što bi bilo teže u tako kratkom roku.