Sprema se ruska ofanziva

Ukrajina gubi rat. Zelenski objavio najozbiljnije upozorenje dosad

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je dosad najozbiljnije upozorenje na rusku ofanzivu koja bi mogla biti usmjerena prema milionskom ukrajinskom gradu.

Kako je rekao za njemački list Bild u intervjuu objavljenom sinoć, ruske snage mogle bi pokrenuti fokusirani napad na sjeveroistočni ukrajinski grad Harkiv, odnosno drugi najveći grad u Ukrajini.

Radi se o milionskom gradu koji Rusi iz zraka napadaju već mjesecima, što se smatra svojevrsnom pripremom za kopnenu ofanzivu. Ukrajina očekuje da će Rusi pokrenuti ljetnu ofenzivu već sljedećeg mjeseca, iako se još uvijek ne zna hoće li ona biti raspoređena duž bojišnice duge oko 1000 kilometara ili fokusirana na jednu metu kao što je Harkiv.

"Harkiv ima veliko simbolično značenje, činimo sve što možemo"

"Harkiv je jedan od glavnih gradova Ukrajine, tako da ima veliko simbolično značenje", rekao je Zelenski za Bild. Ukrajina "čini sve što može" kako bi spriječila ruske snage da uđu i preuzmu kontrolu nad drugim po veličini gradom u zemlji, dodao je ukrajinski predsjednik.

U prvim mjesecima invazije 2022. godine ruske snage ušle su u Harkivsku oblast prije nego što ih je munjevita ukrajinska protuofanziva u jesen iste godine odbacila na sjeveroistoku zemlje. U dugim mjesecima rata nakon toga istočni dio Harkivske oblasti ostao je na prvim linijama bojišnice, a bombardiranja su svakodnevica.

Zelenski očekuje veliku rusku ofanzivu već krajem maja

Ukrajinski dužnosnici i zapadni analitičari upozorili su ranije ove godine da bi ruske snage mogle pokrenuti ofanzivu duž nekoliko tačaka crte bojišnice, uključujući dionicu od grada Kupjanska u Harkivskoj oblasti, koji je Ukrajina oslobodila u septembru 2022. i koji se nalazi zapadno od gradova pod kontrolom Rusije - Svatove i Kremine.

Zelenski je Bildu rekao da bi Rusija mogla započeti ljetnu ofanzivu već krajem maja, dodajući: "Pripremit ćemo se za njihov napad."

Ured Zelenskog potvrdio da Ukrajina gradi utvrde u Harkivskoj oblasti

Prije dva dana je Ured Zelenskog rekao da je ukrajinski lider "pregledao proces izgradnje odbrambenih struktura i utvrda u blizini granice" s Rusijom tokom posjeta regiji Harkiv.

Opisujući Harkivsku oblast kao "vrlo važnu regiju", Zelenski je dodao: "Moramo biti spremni. I Rusi moraju vidjeti da smo spremni braniti se." Oleh Sinehubov, šef regionalne vojne uprave u Harkivu, rekao je da nove ukrajinske utvrde uključuju protutenkovsku odbranu, tzv. "zmajeve zube" te nove rovove.

Ukrajina gubi rat

Podsjetimo, ukrajinske snage su već mjesecima u defanzivi. Nedavno su se pred ruskim napadima povukle iz strateški važnog grada Avdijivke u istočnoj Donjeckoj oblasti te pokušavaju utvrditi odbrambene linije širem fronte.

Ruske snage, s druge strane, iskorištavaju činjenicu da Ukrajini nedostaje sistema protuzračne odbrane te silovito napadaju raketama i dronovima, što se smatra svojevrsnom pripremom za novu kopnenu ofanzivu prema zapadu Ukrajine.