zapad u strahu

Ukrajina se boji poraza, a tamošnji političar upozorava: Putin ne bi stao, napao bi i druge države

Stručnjaci zvone na uzbunu, čak ni Kijev ne isključuje - ukrajinski poraz od Rusije je moguć i sve je izgledniji, navodi BILD.

A onda prijeti još veći ruski rat protiv Zapada.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij (46) rekao je da će bez podrške američkog Kongresa, koji mjesecima blokira paket pomoći, Ukrajini biti teško pobijediti ili čak preživjeti kao država.

U slučaju poraza, "druge države bi bile napadnute".

Ukrajinski zastupnik Oleksij Hončarenko (43) sada u članku za think tank Atlantic Council upozorio na posljedice ukrajinskog poraza.

Konkretno: prije dramatične eskalacije, koja bi tada bila neizbježna! Naslov je “Slabost Zapada u Ukrajini mogla bi izazvati puno veći rat s Rusijom.”

Hončarenko detaljno opisuje kako Rusija dronovima i projektilima napada ukrajinsku infrastrukturu i vrši veliki pritisak na vojsku.

Situacija je "kritična" jer "ukrajinskim jedinicama ponestaje ključne mnunicije i trenutno su u opasnosti da budu preplavljene ruskom vatrenom moći."

Međutim, Zapad je zauzet sam sobom i smrznut u strahu od eskalacije umjesto da Ukrajini odmah pruži potrebno oružje.

Zapadne prijestonice nisu svjesne “geopolitičke katastrofe koja se odvija na istočnoj granici Evrope”.

Prema Hončarenku, strah od eskalacije dovodi do onoga što Zapad apsolutno želi izbjeći: širenja rata.

“Ukoliko Ukrajina hitno ne dobije više podrške, zapravo postoji vrlo realna šansa da će Putin pobijediti.

A ako Putin pobijedi u Ukrajini, otići će i dalje”, piše ukrajinski političar.

Kremaljski diktator Vladimir Putin (71) osjetio bi se ohrabrenim pobjedom protiv Ukrajine, koju podržavaju članice NATO-a, da napadne deuge zemlje koje vidi kao “historijski ruske teritorije”.

Prema Oleksiju Hončarenku, to su najmanje Moldavija, Gruzija, Bjelorusija i Kazahstan.

Međutim, Putin ne bi samo napao više zemalja kako bi proširio svoje carstvo već i da dodatno oslabi svog najvećeg neprijatelja, NATO.

"Pad Ukrajine bi demoralizirao i diskreditirao NATO i pružio ruskom diktatoru jedinstvenu priliku da postigne svoj krajnji cilj i dovede do kolapsa saveza", rekao je Ukrajinac.

Za političara je jasno:

"Ruski uspjeh u Ukrajini gotovo bi sigurno pripremio pozornicu za mnogo veću vojnu konfrontaciju između Kremlja i demokratskog svijeta."

Zapad stoga mora odmah promijeniti svoju ukrajinsku strategiju.

“Strah Zapada od eskalacije tajno je oružje Putina. Ako Zapad ne uspije nadvladati ovaj samodestruktivni strah, to bi u konačnici moglo dovesti do ruske pobjede – sa svim posljedicama", tvrdi on.