bitka za grad

Ukrajinci se morali povući nakon iznenadnog napada. Rusi su izašli – iz kanalizacije

Nova ruska taktika u istočnoj Ukrajini. Tri su se mjeseca ruske trupe borile protiv odbrane istočnog ukrajinskog grada Avdiivke, izgubivši stotine tenkova i hiljade – a da nisu zauzele niti jednu stambenu zgradu u gradu.

Međutim, to je sada gotovo.

Ruska okupacijska vojska je taktičkim potezom uspjela probiti ukrajinske odbrambene linije na jugu Avdiivke, zauzeti nekoliko odbrambenih utvrda koje su proširene od 2014. godine i preuzeti potpunu kontrolu nad prvim stambenim naseljem u gradu.

Kopali više od kilometar

Ne na zemlji ili u zraku, već pod zemljom, ruski su vojnici proveli sedmice kopajući po nekorištenoj kanalizacijskoj cijevi više od jednog kilometra.

“U vojnoj literaturi nema takvih presedana. Ovu operaciju proučavaju mnoge generacije specijalnih snaga u svim vojnim obrazovnim institucijama svijeta.

Ovo je sjajna pobjeda i potpuno novi nivo operativnog umijeća”, objavio je ruski ratni bloger pod nadimkom Razwjedka na Telegramu 20. januara.

Prema njegovim riječima, ruska vojna obavještajna služba radila je "neumorno nekoliko sedmica, s minimalnim pauzama za spavanje i obrok" ​​u staroj cijevi, "ponekad u ledenoj, prljavoj vodi".

Tvrdnje su to u koje je u to vrijeme rijetko ko mogao povjerovati, prenosi BILD.

Međutim, ubrzo nakon toga, ruski vojnici su se pojavili usred južne rezidencijalne četvrti Avdiivka, 1,2 kilometra sjeverno od crte fronta koju ukrajinski vojnici drže od 2014. godine, kada su Rusi izvršili invaziju na poluostrvo Krim.

Morali se povući

Posve neočekivano, s leđa su napali ukrajinske prve linije, osvajajući jednu po jednu i natjeravši desetine vojnika na povlačenje.

U početku je ukrajinski Glavni štasb demantirao ruske izvještaje, rekavši da će se grad nastaviti braniti i da su svi ruski napadi odbijeni.

Tek više od sedmicu kasnije ukrajinski su vojnici priznali uspješan ruski iznenadni napad i potvrdili prethodno jedinstvenu rusku taktiku.

“Chorne Group” je na Telegramu objasnila snimke drona:

“Zapravo, ovo je predgrađe grada koji Rusi sada žele osvojiti. Da bi to učinili, morali su plivati ​​više od kilometra u cijevi za kanalizaciju i nisu se smjeli ugušiti.”

Rusija je riskantnim manevrom uspjela razbiti odbranu Avdiivke nakon više od tri mjeseca neuspješnih napada.

Ostaje za vidjeti hoće li Ukrajina uspjeti vratiti izgubljenu teritoriju ili će od sada uslijediti postupno rusko osvajanje grada, kao što je to bio slučaj u Bakhmuta prije godinu.