priprema se ofanziva

Ukrajinci upozoreni: Putinov ministar otkrio plan velikog napada, jasno je koji grad žele zauzeti

Sve je očitije - Rusija očito planira napad na grad Harkov na sjeveroistoku Ukrajine. Sada je to dao naslutiti i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (74).

U intervjuu s ključnim propagandistima Kremlja, Lavrov je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin planira "demilitariziranu zonu" u Ukrajini. Navodno radi zaštite ruskih naselja od ukrajinskih napada.

Harkov također igra "važnu ulogu" u ovom planu.

Putinova poruka

“Putin je ovo vrlo jasno rekao kada su ga pitali kako možemo učiniti našu zemlju sigurnom: Moramo pomaknuti liniju s koje nas mogu pogoditi.

Shvaćam da Harkov ovdje ne igra posljednju ulogu”, rekao je Lavrov, prenosi BILD.

To znači da Rusija želi potisnuti ukrajinsku vojsku sve dalje i pomaknuti liniju fronta još dublje u unutrašnjost Ukrajine. Naime, iza Harkova.

Američki Institut za istraživanje rata zaključio je iz riječi Putinovog ministra:

"Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov signalizirao je namjeru Rusije da zauzme grad Harkov u budućoj velikoj ruskoj ofanzivnoj operaciji."

On je prvi visoki zvaničnik Kremlja koji je otvoreno opisao grad kao mogući ruski cilj nakon nedavnih ukrajinskih upozorenja da bi ruske snage mogle pokušati zauzeti ovaj tokom predstojećeg ljeta.

Lavrov je odbacio nade u mirovne pregovore:

Propagandni izraz

"Čvrsto smo uvjereni da moramo nastaviti specijalnu vojnu operaciju."

“Specijalna vojna operacija” službeni je ruski propagandni izraz za agresiju protiv cijele Ukrajine koju je Rusija počela 24. februara 2022. godine.

Moskva je sedmicama značajno intenzivirala svoje bombardiranje Harkova.

Čini se da je ukrajinska protuzračna obrana preopterećena napadima - Rusi uspijevaju žestoko pogoditi grad bespilotnim letjelicama i projektilima.

Stručnjaci iz Instituta za proučavanje rata analiziraju:

"Komentari Lavrova sugeriraju da će Kremlj vjerojatno koristiti ideju o demilitariziranoj zoni kako bi opravdao ruske ofanzivne operacije sve dublje u Ukrajinu."