visoki zvaničnici

Ukrajinska služba sigurnosti otkrila korupciju u kupovini oružja. Afera teška 40 miliona dolara

Ukrajinska služba sigurnosti saopćila je da je otkrila korupciju u kupovini oružja u vrijednosti od oko 40 miliona dolara.

SBU je saopćio da se vodi istraga protiv pet visokih ljudi u Ministarstvu odbrane i kod jednog dobavljača oružja, prenosi BBC.

Potpisali ugovor

Navodi se da su zvaničnici odbrane potpisali ugovor za 100.000 minobacačkih granata u augustu 2022. godine. Plaćanje je izvršeno unaprijed, sa nekim transferom sredstava u inostranstvo, ali oružje nikada nije dato.

Korupcija je bila glavni kamen spoticanja u nastojanju Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji (EU).

SBU je navodi da je istraga "razotkrila" zvaničnike Ministarstva odbrane i menadžere dobavljača oružja Lviv Arsenal, "koji su ukrali skoro 1,5 milijardi grivna kupujući granate".

"Prema istrazi, u pronevjeru su umiješani bivši i sadašnji visoki funkcioneri Ministarstva odbrane i čelnici povezanih kompanija", navodi se u saopćenju.

SBU je saopćio da, uprkos tome što je ugovor za granate dogovoren šest mjeseci nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu, "nijedna artiljerijska granata" nikada nije poslana.

Jedan od osumnjičenih je priveden dok je pokušavao da napusti Ukrajinu i trenutno se nalazi u pritvoru, navode iz SBU-a.

Sredstva zaplijenjena

Ukrajinski glavni tužilac kaže da su ukradena sredstva zaplijenjena i da će biti vraćena u budžet za odbranu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je borbu protiv korupcije kao jedan od svojih glavnih prioriteta kada je došao na vlast 2019. godine, podsjeća Radio Slobodna Evropa. 

Najnovije optužbe dolaze kada republikanci u Sjedinjenim Američkim Državama odbijaju napore predsjednika Joea Bidena da pošalje dodatnu pomoć Ukrajini.

U augustu je predsjednik Zelenski otpustio sve zvaničnike zadužene za regrutaciju u vojsku kako bi okončao sistem u kojem je nekima bilo dozvoljeno da izbjegnu regrutaciju.

Ukrajina je rangirana na 116. mjestu od 180 zemalja u indeksu percepcije korupcije za 2022. Transparency Internationala.