rusi šute

Ukrajinska vojska napala Krim, tvrdi da je oštetila tri ruska raketna sistema

Ukrajinska vojska saopćila je da je oštetila tri ruska odbrambena sistema tipa zemlja-zrak tokom noći u raketnim napadima na poluotok Krim koji je okupirala Moskva.

Napadi su pogodili sistem S-400 u Džankoju i dva manje napredna sistema S-300 u blizini Jevpatorije i Černomorske, što je rezultiralo "značajnim gubicima" za rusku protivzračnu odbranu, saopćio je u ponedeljak generalštab Ukrajinske vojske.

Reuters nije mogao potvrditi to saopćenje iz nezavisnih izvora. Iz ruskog ministarstva odbrane nije bilo komentara. Lokalni Telegram kanali izvijestili su o eksplozijama u blizini Džankoja i Jevpatorije.

Ukrajinska vojska je saopćila da su njeni udari isključili radare na ruskim sistemima i detonirali municiju u tom području.

"Nijedan od naših projektila nije presrela neprijateljska “visoko efikasna” protivzračna odbrana", navodi vojska na svom Telegram nalogu.

Rusija je više puta lansirala balističke rakete na jug Ukrajine s poluotoka Krim koji je Moskva zauzela i okupirala 2014.

Tokom posljednje dvije godine ruske invazije u punom obimu, Ukrajina je zauzvrat izvela više zračnih i pomorskih udara na ruske ciljeve na poluotoku i nanijela značajnu štetu moskovskoj floti u Crnom moru.

Ukrajina je saopćila da je oštetila dva trajekta 30. maja i zaustavila njihove operacije između poluotoka i ruskog kopna. Plovila su korištena kao rezerva za most dug 18 kilometara koji je izgradila Rusija, a koji je Ukrajina također ranije napala, prenosi Reuters.