SVJETSKA EKONOMIJA

Ulagači oprezni na Wall Streetu, evropske berze porasle

Na Wall Streetu se jučer trgovalo oprezno jer nije bilo novih vijesti koje bi mogle znatnije potaknuti tržište, dok su na evropskim berzama cijene dionica porasle.

Dow Jones ojačao je 0.44 posto, na 39.056 bodova, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen na 5.187 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0.18 posto, na 16.302 boda.

"Čeka se novi pokretač koji će usmjeriti tržište"

Nakon tri dana znatnog rasta indeksa, posljednja dva dana na najvećoj svjetskoj berzi vlada oprez. Doduše, Dow Jones ojačao je jučer šesti dan zaredom, no S&P 500 oslabio je nakon četiri dana rasta, a Nasdaq je skliznuo drugi dan zaredom. Osim poslovnih izvještaja kompanija, nema vijesti koje bi mogle znatnije utjecati na tržište.

"Jednostavno, čeka se novi pokretač koji će usmjeriti tržište. To će vjerojatno biti izvještaji o potrošačkim i proizvođačkim cijenama, koja će biti objavljena iduće sedmice. Mislim da ulagači nisu voljni previše riskirati dok se ne vide novi podaci o inflaciji", kaže Anthony Saglimbene, strateg u firmi Ameriprise.

Američka središnja banka: Ne treba žuriti sa smanjenjem kamata

Podršku tržištu već duže vrijeme pruža nada ulagača da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati kamatne stope. No, dužnosnici iz Feda poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima u prvom tromjesečju, pri čemu ih je oko 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.49 posto, na 8.354 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0.37 posto, na 18.498 bodova, a pariški CAC 0.69 posto, na 8.131 bod.