Vijesti

Ulice u Starom Gradu i Centru nosit će imena Alije Oruča i Ibre Poplate

Na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti, Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je i odluke da cesta na području Općine Stari Grad - MZ Širokača, koja se proteže od Opservatorija, duž bob staze do Vidikovca na Trebeviću, nosi naziv “Ulica Alije Oruča”, a da dio ulice na području Općine Centar - MZ „Koševo II“, od raskrsnice sa ulicom Alipašina do raskrsnice sa ulicom Patriotske lige, nosi naziv "Ulica Ibrahima Ibre Poplate".

Alija Oruč je rođen 3. jula 1976. godine. Kao maloljetni borac sa Grličića Brda, na samom početku agresije priključio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine u odbrani grada. Prva jedinica u kojoj je bio je “Bosna 101”, a nakon formiranja brigada, bio je u Prvoj brdskoj brigadi. Iako su mu zabranjivali učešće u akcijama, nalazio je načine da se tajno pridruži, te je učestvovao u gotovo svakoj akciji svoje brigade. Tako je bilo i u akciji na Pitinim stijenama, kobnog 30. maja 1993. godine, gdje je izgubio svoj mladi život u direktnim borbenim dejstvima.

Ibrahim Ibro Poplata je bio maloljetni borac Narodne oslobodilačke vojske, Partizanske vojske Jugoslavije i Jugoslavenske armije, kao i učesnik u odbrani Bosne i Hercegovine tokom protekle agresije. Kao šesnaestogodišnjak priključio se 38. udarnoj diviziji koja koja je učestvovala u oslobađanju Sarajeva. Nakon oslobođenja bivše Jugoslavije, dobio je prekomandu u Narodnu miliciju, a potom je radio u Službi unutrašnje bezbijednosti. Dobitnik je priznanja za zalaganje u zaštiti slobode i prava građana, društvene i lične imovine. Početkom maja 1992. godine, odlazi iz Sarajeva i učestvuje u formiranju Fočanske brigade na Grepku, gdje provodi cijeli ratni period. Imenovan je za prvog ratnog predsjednika Općine Foča, aktivno učestvovao u odbrani države za što mu je dodijeljena Plaketa Oružanih snaga Armije BiH.

Dobitnik je brojnih priznanja i zahvalnica za učešće u odbrani zemlje tokom protekle agresije, kao i za doprinos izgradnji postratnog društva, te obnovi i poboljšanju života u povratničkim naseljima.

Na današnjoj, Sedmoj radnoj sjednici, usvojen je Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja 2023. godine, Odluka o imenovanju Etičkog vijeća Skupštine Kantona Sarajevo, te izmjene Odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS - saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.