DIGITALNI AVATARI

Umjetna inteligencija nastupila na Eurosongu. Obožavatelji su prilično razočarani

Još od početka Eurosonga 2024. počele su se širiti glasine da će se kultna ABBA ponovno okupiti za nastup povodom 50. obljetnice pobjede s hitom 'Waterloo'.

Nakon trijumfa 1974. godine dominirali su muzičkom scenom, postavši jedna od najpopularnijih i najuspješnijih muzičkih grupa svih vremena.

No nakon 10 godina došlo je do razlaza te nisu zajedno nastupali od 1983. godine. Vjerni obožavatelji Eurosonga nadali su se da će se bend - koji čine Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus i Agnetha Faltskog (što čini akronim ABBA) - okupiti u Malmöu na godišnjicu pobjede.

Uprkos pompi i teaserima na TikToku te ostalim društvenim platformama, to se nije dogodilo. Umjesto ponovnog okupljanja benda, pušten je video s AI hologramima, a zvijezde Eurosonga Charlotte Perrelli, Carola i Conchita Wurst pjevale su 'Waterloo'.

Razočarani obožavatelji ocijenili su to 'neuvjerljivim i jezivim' te utvrdili da 'AI nikad neće dostojanstveno zamijeniti stvarne pjevače'. 'Ako se ABBA ne može okupiti u Švedskoj za 50. obljetnicu Eurosonga, to se nikada neće dogoditi. Bio bi to nevjerojatan trenutak. Osjećam se prilično razočarano', napisao je jedan od obožavatelja na Twitteru.

Digitalni avatari, odnosno ABBAtari, 'nastupaju' još od maja 2022. godine - njihov 90-minutni hologramski koncert 'ABBA Voyage' od tada se održava u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Londonu, u namjenski izgrađenoj ABBA Areni. Za njihov futuristički koncert upotrijebljena je najnovija tehnologija, a hologrami ih prikazuju iz doba njihove najveće slave, uz kombinaciju koncerta uživo i virtualnog nastupa. Bend na koncertu 'ABBA Voyage' izvodi najveće hitove, ali i pjesme s posljednjeg albuma grupe 'Voyage'.