urezan u historiju

Umro je čovjek koji je bio inspiracija za NBA grb. Imao je nemilosrdan takmičarski duh, nikad nije bio zadovoljan i patio je od depresije

Jerry West, monumentalna ličnost NBA lige i legenda Los Angeles Lakersa, preminuo je 12. juna u 86. godini.

Uzrok smrti nije odmah objavljen. Poznat po svojoj šuterskoj vještini i kultnoj silueti koja je inspirirala NBA logo, Westov utjecaj na košarku trajao je tri decenije, najprije kao igrač, a kasnije kao klupski operativac.

Nezaboravni momenti

Westovo nasljeđe kao igrača urezano je u historiji.

Prozvan "Mr. Clutch" zbog svog junaštva na kraju utakmice, pružio je nezaboravne trenutke poput njegovog šuta sa gotovo 20 metara protiv New York Knicksa u NBA finalu 1970. godine.

"Publika je bila u bijesu, svi su poludjeli, a mi smo gledali u semafor pitajući se šta se dogodilo? Šta se dovraga dogodilo?" prepričao je Walt Frazier iz Knicksa.

Nakon povlačenja 1974., West je prešao u uspješnu ulogu u menadžmentu, oblikujući dominaciju Lakersa kroz strateške izbore na draftu i igračke razmjene.

Dok je bio generalni menadžer, Lakersi su osvojili više naslova prvaka 1980-ih i ranih 2000-ih.

Uprkos uspjesima, West je bio poznat po intenzivnoj samokritici i borbi s perfekcionizmom, što je opisao kao "užasan teret jer nikad nisi stvarno zadovoljan".

Ključna uloga

Odigrao je ključnu ulogu u dovođenju talenata kao što su Kobe Bryant i Shaquille O'Neal u Lakerse, postavljajući pozornicu za još jednu šampionsku eru pod vodstvom trenera Phila Jacksona.

Uprkos njegovom uspjehu, pritisci i očekivanja uzeli su danak, što je dovelo do zdravstvenih problema i na kraju njegove ostavke u Lakersima 2000. godine.

Westov privatni život bio je obilježen duboko ukorijenjenim borbama, uključujući doživotnu depresiju koja proizlazi iz njegovog teškog djetinjstva.

Iskreno je podijelio ta iskustva u svojim memoarima "West by West", otkrivajući kako je njegova prošlost oblikovala njegovu nemilosrdnu želju i takmičarsku prirodu.

Westov doprinos sportu, kako na terenu tako i izvan njega, ostavlja neizbrisivo naslijeđe koje će pamtiti generacije.