pojačane tenzije

UN duboko zabrinut eskalacijom tenzija između Irana i Izraela

Rukovodstvo Ujedinjenih nacija (UN) izrazilo je duboku zabrinutost zbog pojačanih tenzija između Irana i Izraela.

“To je nešto što generalni sekretar Antonio Guterres vrlo pažljivo prati. Veoma smo zabrinuti zbog potencijalne eskalacije situacije koja izgleda da eskalira na dnevnoj bazi“, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric na konferenciji za novinare.

Napominjući da UN nema nikakve insajderske informacije o bilo kakvim potencijalnim vojnim aktivnostima bilo koje od strana u regionu, Dujarric je pozvao da se izbjegne bilo kakva eskalacija i da se radi na deeskalaciji tenzija.

Izraelski ministar vanjskih poslova zaprijetio je u srijedu da će vojska njegove zemlje direktno napasti Iran ako Teheran pokrene napad sa svoje teritorije na Izrael.

Njegove izjave uslijedile su nakon pojačanih tenzija između rivalskih sila nakon ubistava iranskih generala u bombaškom napadu na iranski konzulat u Siriji ranije ovog mjeseca.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao je osvetu jevrejskoj državi zbog napada na konzulat u Damasku.

Teheran smatra Izrael odgovornim za napad koji je sravnio zgradu, u kojoj je poginulo 12 ljudi. Izrael nije priznao svoju umiješanost.

U napadu je ubijen general Mohammad Reza Zahedi, jedan od čelnika u iranskoj Islamskoj revolucionarnoj gardi koji je vodio elitne snage Quds grupe u Libanu i Siriji do 2016. Među 11 poginulih je šest članova Revolucionarne garde, četiri Sirijca i pripadnik Hezbolaha.