žestoki zračni napadi

Uoči glasanja o primirju, Izrael bombardira Gazu

Izrael je danas napao Gazu novim zračnim udarima dok se svjetske sile bore s time kako posredovati u primirju uoči glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ujedinjeni narodi oglasili su alarm zbog humanitarne situacije na opkoljenom području, upozoravajući da bi nestašica hrane mogla rezultirati "eksplozijom" smrtnosti djece koja se može spriječiti.

Nakon četiri mjeseca nemilosrdnih borbi sravnjen je velik dio palestinskog teritorija, 2,2 miliona ljudi na rubu je gladi i raseljene su tri četvrtine stanovništva, prema procjenama UN-a.

"Koliko nas mora umrijeti… da zaustavi ove zločine?", pita palestinski liječnik Ahmad Moghrabi u glavnom gradu južne Gaze Han Junisu. "Gdje je tu ljudskost?"

Globalne sile koje pokušavaju pronaći izlaz iz krize do sada su bile neuspješne, a očekuje se da će se nastojanja za UN-ovu rezoluciju o prekidu vatre kasnije u utorak suočiti s vetom SAD-a.

Nakon mjeseci borbe za jedinstven odgovor, sve članice EU osim Mađarske pozvale su u ponedjeljak na "trenutnu humanitarnu pauzu".

Također su pozvali Izrael da ne izvrši invaziju na najjužniji grad Gaze Rafah, gdje se sklonilo gotovo 1,5 miliona Palestinaca.

Posljednji grad koji nisu napale izraelske kopnene snage također je glavna ulazna tačka za očajnički potrebnu pomoć preko susjednog Egipta.

Izraelski udari na grad ometaju humanitarne operacije, a opskrba hranom poremećena je redovitim zatvaranjem granica, navodi UN-ova agencija za palestinske izbjeglice UNRWA.