ŽENA KOJA JE UZDRMALA MONARHIJU

Uopće nije voljela čovjeka koji se zbog nje odrekao svega, a prava istina tek je sad izašla na vidjelo: “Bila je kraljica diktatorica!”

Britanski kralj Edward VIII. odrekao se krune kako bi se oženio Amerikankom Wallis Simpson, a njihov bivši batler je u svojim memoarima otkrio pravu istinu o njoj.

Novootkriveni memoari batlera bivšeg britanskog kralja Edwarda VIII. iznose dosad nepoznate detalje njegovoj supruzi, američkoj glumici Wallis Simpson.

U svojim neobjavljenim zapisima batler Alan Fisher opisao je Wallis kao "kraljicu diktatoricu", koja nikad nije voljela Edwarda.

Očekuje se da bi memoari, koji sadrže i dosad neviđene fotografije vojvode i vojvotkinje od Windsora, na aukciji rijetkih knjiga mogli biti prodani za između 3000 i 5000 funti.

Osim za bivšeg kralja, Alan je u svojoj batlerskoj karijeri radio i za Binga Crossbyja, Ralpha Laurena i Roberta Lehmana, a zatim i za princa Charlesa i princezu Dianu, što mu je bio zadnji angažman.

"Savršeni batler sve vidi i sve čuje, a ne govori ništa", njegova je čuvena izjava, kojom se vodio sve do svoje smrti 2006. godine, ali u kasnim 1970-ima ipak je odlučio zabilježiti svoja sjećanja na službu u domu bivšeg kralja i njegove supruge u Francuskoj.

"Vojvotkinja me naučila svemu što znam - i to dvaput. Imala je besprijekoran ukus, kako u modi tako i u načinu svojeg života. Oni su živjeli na puno višoj nozi od kraljevske porodice", napisao je Alan u svojim memoarima.

Ipak, dodao je i kako je vojvotkinja kao osoba bila teška i nemilosrdna, te da nije voljela svog supruga.

"Bila je frustrirana zbog svega što je mogao biti, a nije ostvario", istaknuo je. "Ona se nikad ne bi zadovoljila titulom kraljice pratilje i mislim da bi joj puno bolje odgovarala titula kraljice diktatorice", dodao je batler.

Za bivšeg kralja imao je samo riječi hvale te je istaknuo i kako ga je baš volio, a naveo je i kako je Wallis nastavila organizirati svečane večere dok je njen muž umirao.

Edwardova veza s Wallis, koja je prije njega imala dva propala braka, smatrala se skandaloznom od samog početka i javnost je bila uvjerena kako će Amerikanka uništiti monarhiju. Zbog želje da se oženi njom, Edward je bio primoran abdicirati samo nekoliko mjeseci nakon što je stupio na tron. Taj je događaj uzdrmao državnu stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva u godinama uoči Drugog svjetskog rata.

Edward je u svom obraćanju javnosti rekao da mijenja tron za ženu koju voli. Vjenčali su se u francuskom dvorcu 1937. nakon što je abdicirao.

Edwardova abdikacija u decembru 1936. godine viđena je kao sebičan i neodgovoran čin, a glumica je okrivljena da je unazadila englesku monarhiju. Njegov nasljednik i brat, kralj George VI., pokušao je od monarhije stvoriti upravo suprotno - instituciju koja ima odgovornost prema građanima, a taj je smjer nastavila i njegova kćerka, kraljica Elizabeta II.

Edward je preminuo 1972. godine od raka grla, a Wallis se na sahranu dovezla u skupocjenom Rolls Royceu. Wallis je preminula 1986., a pokopana je pored svog supruga, 10 minuta od Royal Burial Grounda izvan Frogmore Housea.

Priču bivšeg kralja Edwarda VIII. i odabranice njegovog srca Wallis Simpson imali smo priliku pratiti i u Netflixovoj seriji "Kruna".