afera trese Evropu

Upalio je pakleni plan: Izgleda da je Putin uspio da s Njemačkom uradi ono što je naumio. Nad Scholzem se nadvija mračna oluja

Boris Pistorius, njemački ministar odbrane, ulaže odlučne napore da ograniči štetu i vrati povjerenje u svoju zemlju, nakon skandala sa snimcima.

Naime, Rusija je objavila snimke razgovora njemačkih generala koji raspravljaju o isporuci projektila Taurus Ukrajini kao i o onekim drugim temama koje se tiču rata.

Njemačka je najbogatija evropska država, uostalom – bedem Evropske unije i NATO-a. Pa ipak, ona zna da se sada saveznici brinu da nije pouzdan partner, piše Sky News u svojoj analizi.

Unatoč tome što je potrošila golemu količinu novca na podršku Ukrajini, Njemačka je nekako završila na glasu kao oprezna i nesigurna.

Ako ništa drugo, to je vjerovatno zbog karaktera kancelara Olafa Scholza, koji se još uvijek koleba oko svoje odluke hoće li Ukrajini isporučiti projektile Taurus.

To je pozadina.

Zatim je došlo do ovog curenja informacija, za koje Pistorius krivi "informacijski rat" koji vodi Rusija.

No, zapravo, ispada da je vrlo visoki čelnik njemačkih zračnih snaga, dok je bio na aeromitingu u Singapuru, birao sigurni kanal koristeći nesigurna sredstva, i zbog toga je poziv snimljen. Nije to baš James Bond.

Pistorius kaže da komunikacijski sistem "nije ugrožen" i da je do curenja umjesto toga došlo zbog "pojedinačne pogreške", ali da ga "Putinove igre" neće natjerati da ikoga otpusti. Ali to zapravo i nije problem.

Umjesto toga, ovo curenje podataka ohrabrilo je Rusiju da širi podjele među saveznicima i, možda, još više zbuni razmišljanje Scholza. To su zabrinuti saveznici, koji su već bili tiho zabrinuti zbog curenja informacija unutar njemačke obavještajne službe.

I to je oštetilo političke odnose unutar i izvan njegove zemlje. Popularnost Scholza je posljednjih mjeseci pala, a njegova vladajuća koalicija je pod pritiskom. Ono što mu je trebalo bilo je razdoblje mirnog, usredotočenog vodstva. Umjesto toga, on je u još jednoj oluji.