hitan apel

Uposlenici NUB BiH tri mjeseca rade za džaba, nemaju ni osiguranje, a među njima su i trudnice, onkološki pacijenti…

Zbog trenutnih nepovoljnih prilika za opstojnost Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, ali i zbog tradicije i značaja ove institucije, iz Vijeća uposlenika NUBBiH na jučerašnjoj press konferenciji imali su za potrebu ukazati na dvije stvari: 

Prva, najaktuelnija, jeste nedavno usvojeni Zakon na Skupštini Kantona Sarajevo o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina, a koji je po mnogo čemu nejasan i neusaglašen.

Druga stvar jeste ukazati i naglasiti državotvornu važnost Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine te njenu fundamentalnu ulogu u razvoju kulturne, informacijske i akademske zajednice, a koju, nažalost, država nedovoljno prepoznaje što rezultira, evo već skoro 30 godina, neriješenim pravnim i finansijskim statusom Biblioteke.

'Cijenimo angažman ministra Magode'

“Iznimno cijenimo inicijativu i angažman ministra Magode i ostalih predstavnika kantonalne vlasti da riješe finansiranje institucija kulture od značaja za državu, prevashodno dijela koji se odnosi na plate, doprinose, naknade za topli obrok i prijevoz, regres te režijske troškove.  Međutim, iako je najavljeno da će ovaj Zakon osigurati potrebna sredstva, čini se da situacija nije posve onakva kakvom se predstavlja”, istakao je predsjednik Vijeća uposlenika NUBBiH Aldin Huskić.

Naime, budžetom Kantona Sarajevo za 2024. godinu odobreno je samo 220.000 KM iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, a što je ministrica Mesihović i potvrdila na sastanku održanom s uposlenicima Biblioteke. Ova sredstva su dovoljna tek za dvije mjesečne plate za 43 radnika Biblioteke. 

“Nažalost, nalazimo se pred tragičnim i, ako hoćete, apsurdnim pitanjem da li je sudbina Nacionalne biblioteke uopće izvjesna. S tim u vezi, napominjemo da bi se, u simboličkom smislu, načinila ponovna agresija i kulturocid, čime bi se napokon dovršio proces koji je započet 1992.”, kazao je Huskić.

Ugrožena osnovna ljudska prava

Huskić dodaje kako usposlenici već treći mjesec rade bez plate, ugrožena su im osnovna ljudska prava, blokirano zdravstveno osiguranje, a među usposlenicima se nalaze onkološki pacijenti, trudnice i osobe sa trajnom terapijom.

Iz Vijeća uposlenika NUBBiH navode kako bi se bez Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, izgubili ne samo resursi za istraživanje i učenje već i ključni alati za napredak našeg društva. Nacionalna i univerzitetska biblioteka nije luksuz i elitizam, već neophodnost.

Izdavači bi izgubili podršku za dobijanje CIP-a, ISBN, ISSN, ISMN i DOI brojeva za svoje knjige. Ugroženo bi bilo funkcioniranje Virtualne biblioteke i COBISS centra, zaustavljena bi bila izrada nacionalnih bibliografija BiH. E-CRIS.BH bi prestao sa radom, dok bi napredovanja u viša zvanja bila  znatno otežana, a stručno usavršavanje bibliotekara onemogućeno. Ali ono što je možda najvažnije od svega jeste da će ugrožavanjem NUBBiH biti ugrožen i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Specijalne zbirke NUBBiH, koje su riznice našeg kulturnog naslijeđa, naše kolektivne memorije i njihov gubitak bio bi nenadoknadiv.

Almir Šehalić, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, pružio je podršku uposlenicima i radu ove institucije, ali i ukazao na probleme sa kojima bi se susreli izdavači u skorijem periodu ukoliko bi NUBBiH zatvorila svoja vrata.
 

“To bi ozbiljno otežalo našu distribuciju i smanjilo našu vidljivost na tržištu. Apeliram na nadležne i osnivača da riješi status NUBBiH, prije svega finanasijski, ali i da se napravi reorganizacija unutar same institucije”, naglasio je Šehalić.

Značajnu podršku i apel za rješavanje ovog groućeg problema sa kojim se susreće NUBBiH, dali su i direktor Gradske biblioteke Zenica, Nermin Ormanović i zastupnik u Skupštini KS Samir Avdić. 

“Apelujem i pozivam Vladu KS da hitno zakaže sjednicu na kojoj bi se razmatrala preraspodjela sredstava iz koje bi NUBBiH dobila dovoljno sredstava za nesmetan rad i razvoj. Zakon je jednoglasno usvojen i podržan od strane Vlade KS i Skupštine KS i treba biti ispoštovan”, istakao je Avdić.

Mi ne tražimo revolucionarna rješenja, već samo normalne uslove za rad. I zato apelujemo i pozivamo javnost i vlast da ulaganje u Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku jeste ulaganje u znanje, a znanje jeste zalog prosperitetne budućnosti, saopćeno je iz NUBBiH.