Region

Upozorenje poslodavcima u Srbiji da ne otpuštaju: Bit će objavljena lista svih koji nezakonito daju otkaze radnicima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević ponovo je apelirao na poslodavce da ne otpuštaju radnike dok je na snazi vanredno stanje i najavio da će biti objavljena lista svih onih koji su nezakonito dali otkaz zaposlenima.

 

"Pozivam poslodavce da ne otpuštaju radnike, da se strpe jer ovo neće dovijeka da traje. Da sa jedne strane budemo humani i solidarni, ali nažalost takve stvari se dešavaju, postoje zanimanja u kojima danas nema posla i mi smo organizovali već od danas da Nacionalna služba za zapošljavanje elektronskim putem prima prijave svih onih koji su ostali bez posla i da na taj način ostvare pravo na nadoknadu koja im pripada", rekao je Đorđević gostujući na TV Pink.

"Inspektorat rada će na osnovu prijava provjeravati gdje su radnici otpušteni, a da nije u skladu sa zakonom i preduzimati mjere. Postoje zakonski vidovi kako da se rad dovede u zakonski okvir, plaćeno odsustvo, smjenski rad, rad od kuće, ali radnici ne mogu da budu poslani na neplaćeno, ukoliko se ne slože sa tim", istakao je.

 

Kako je rekao Đorđević, prekid rada mora biti sporazuman, bez obzira na to da li su u pitanju stalno zaposleni ili ljudi koji rade na ugovore.

"Ne možemo da reagujemo pojedinačno, da li je neko zakonito ili nezakonito dobio otkaz, evidentirat ćemo ga u Nacionalnoj službi, a kad ovo sve prođe, za mjesec- dva preduzećemo sve prema tim poslodavcima i bit će objavljena lista svih onih koji krše zakon i bit će evidentirani", naveo je ministar.