zakazana sjednica

Upravni odbor KCUS-a danas će zvanično ući klinč s Rimcem zbog Gavrankapetanovića

Malo je neka odluka, mimo političkih, nekog od zvaničnika u Bosni i Hercgovine uzburkala duhove i izazvala žestoke reakcije, čak i prijetnje tužbom i krivičnim prijavama, kao ona Nediljka Rimca da odbije dati saglasnost Ismetu Gavrankapetanoviću da i zvanično preuzme dužnost generalnog direktora Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Upravni odbor KCUS-a je još krajem decembra federalnom ministarstvu zdravstva dostavio odluku o imenovanju uglednog sarajevskog ljekara za novog direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH, nakon provedene konkursne procedure.

Uskratio saglasnost

Rimac je svoju odluku o nedavanju saglasnosti obrazložio u dopisu, navodeći, između ostalog, da je "Ministarstvo zaprimilo više prigovora kojima se osporava procedura izbora te je bilo u obavezi ispitati da li je konkretno imenovanje zasnovano na Zakonu".

"Uvidom u dostavljeni spis utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof.dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona, utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati saglasnost na traženo imenovanje sukladno ovlastima iz članka 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju saglasnosti, koji je upućen Upravnom vijeću KCUS-a i Vladi Federacije BiH", poručio je Rimac.

Međutim, prema saznanjima Raporta, na KCUS-u nisu previše impresionirani nim što je naveo ministar u svom obrazloženju.

Upravni odbor KCUS-a za danas je zakazao sjednicu (16 sati) na kojoj će tema biti upravo Rimčeva odluka kojom je odbio potvrditi imenovanje Gavrankapetanovića.

Prekoračio ovlaštenja?

I, kako su nam nagovijestili pojedini članovi UO-a, moguće je da će se suprotstaviti ovom zaključku, dovodeći u pitanje njegovu utemeljenost.

"Kad hoćete nešto da osporite, nabacate svega i svačega, tako bih tumačio dopis Rimca. Mislim da je ministar prekršio svoja ovlaštenja, bavio stvarima koje nisu iz njegovog resora", kaže naš sagovornik sa KCUS-a koji je molio da mu ne otkrivamo ime jer nije mogao zvanično govoriti ispred Upravnog odbora.

Navodi potom konkretan primjer ministrove nedosljednosti.

"Ministar traži tumačenje Ministarstva za visoko obrazovanje Kantona Sarajevo o obrazovanju profesora Gavrankapetanovića i kad dobije stručno tumačenje, on tvrdi da to nije tačno.

Znači, ministar se bavim stvarima za koje nije ekspert i nečim što nije njegov resor", navodi naš sagovornik koji je uvjeren da se većina stvari koja je napisana u Rimčevoj odluci može pravno pobiti.

"Ne mogu jasno reći koje ćemo korake preduzeti, tek nas očekuje sjednica na kojoj ćemo o tome raspravljati.

Međutim, nije isključeno da se obratimo i Ministarstvu i ogranu koji je iznad ministarstva, znači Federalnoj vladi, to bi možda mogao biti neki naredni korak", dodaje naš izvor.

Ne postoji jasna procedura

A propadne li definitivno izbor Gavrankapetanovića, također je upitno šta će se dešavati po pitanju imenovanja generalnog direktora.

"To nigdje nije propisano. Možemo srušiti konkurs, možemo birati drugog kandidata s liste... Nigdje ne postoje jasne upute niti procedure.

Međutim, tek treba vidjeti rasplet s izborom Gavrankapetanovića jer on je, ponavljam, kandidat kojeg smo predložili i smatramo da je trebao dobiti saglasnost", ističe naš sagovornik.