Svijet

Ursula von der Leyen priprema EU za najgori mogući scenarij: Moramo biti spremni…

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je u intervjuu za španjolski list El Mundo kako bi se EU trebala pripremiti za najgoru moguću situaciju kad je riječ o opskrbi plinom. 

“Moramo ostati ujedinjeni jer su jedini odgovorni za ovu energetsku krizu u Moskvi i nigdje drugdje. S obzirom na to da je Rusija već djelomično ili potpuno prekinula opskrbu plinom za 12 država članica, svi moramo biti spremni na najgore”, utvrdila je Von der Leyen. 

Von der Leyen je napomenula da su neke zemlje EU više ovisne o ruskom plinu “bilo zbog svog geografskog položaja ili zbog svojih suverenih energetskih odluka” te dodala da su te zemlje sada u ranjivijem položaju, no da je ekonomija zemalja članica povezana kroz jedinstveno tržište. 

“Sada se EU okreće pouzdanijim energetskim partnerima”, rekla je. “Već smo dosegli rekordne količine isporuka ukapljenog prirodnog plina iz Sjedinjenih Država, sve veće količine plina iz Norveške, zemalja Zaljeva, Alžira ili regije Kaspijskog mora te sve većeg broja zemalja širom svijeta”, dodala je.

“U prvoj polovici 2022. uvezli smo dodatnih 38 milijardi kubičnih metara LNG-a i plina kroz plinovode koji nisu iz Ruske Federacije. To više nego kompenzira smanjenje od 28 milijardi kubičnih metara opskrbe plinom kroz Ruski plinovod”, kazala je. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare