Diaspora Invest

USAID predstavio vodič za nove alate komunikacija sa dijasporom

Jedinice lokalne samouprave su prva tačka kontakta za mnoge članove dijaspore koji žele da se ponovno povežu s domovinom

USAID-ov projekat "Diaspora Invest" predstavio je danas nove mehanizme za jačanje povezivanja lokalnih zajednica s bosanskohercegovačkom dijasporom, saopćili su realizatori projekta.

Vodič za jedinice lokalne samouprave pod nazivom "Novi alati komunikacije u savremenom dobu" služiće zaposlenicima općina i gradova koji sarađuju sa dijasporom.

"Ova inicijativa je odraz sve veće potrebe za prilagođavanjem komunikacijskim trendovima u digitalnom dobu. Uz ubrzani tempo tehnološkog napretka, tradicionalni načini komunikacije postaju zastarjeli, što je stalni izazov za jedinice lokalne samouprave. Vodič je kreiran s ciljem da pruži lokalnim zajednicama konkretne smjernice i alate kako bi efikasno komunicirale i povezivale se s dijasporom koja je sve više raspršena širom svijeta. S obzirom na to da mnogi članovi dijaspore često imaju snažnu želju da doprinesu svojoj domovini, bilo kroz investicije, turizam ili povratak, ovaj vodič služi kao most ka ostvarivanju tih potencijala", poručio je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore.

Jedinice lokalne samouprave su prva tačka kontakta za mnoge članove dijaspore koji žele da se ponovno povežu s domovinom. Stoga je osavremenjivanje njihovih komunikacijskih metoda od suštinskog značaja.

Digitalna era donosi alate koji omogućavaju brzu, transparentnu i dvosmjernu komunikaciju. Aplikacijama, automatizacijom komunikacije, društvenim medijima i web-platformom, jedinice lokalne samouprave sada mogu postići daleko veći doseg i interakciju.

Osim što omogućava direktnu komunikaciju, digitalizacija također pruža priliku za analizu podataka. Jedinice lokalne samouprave sada mogu pratiti angažman, interese i potrebe dijaspore u stvarnom vremenu, omogućavajući im da prilagode svoje strategije i ponude prema tim informacijama, zaključio je Alijagić.