nova većina

USK dobio novu vladu. Čine je SDA, SDP, NiP i Pomak, NES ispao iz vlasti

Skupština Unsko-sanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici smijenila je staru i imenovala novu vladu.

Novu većinu čine SDA, SDP, NiP i Pomak, uz podršku zastupnika Naše stranke Jasmina Hušića. Dosadašnju vladu činili su SDA, NES,DF i SBiH.

Na čelu vlade umjesto NES-ovog Mustafe Ružnića bit će Nijaz Hušić (SDA), a predsjedavajući Skupštine USK bit će Zikrija Duraković iz Pomaka.

SDA u vladi ima četiri ministra. To su Mustafa Avdagić (zdravstvo), Amel Dizdarević (privreda), Dragan Polimanac (pravosuđe) i Almir Tutić (pitanja boraca).

SDP-ovi ministri u novoj vladi su Adnan Habibija (unutrašnji poslovi), Danko Dakšić (finansije) i Denis Osmanković (obrazovanje) te Armin Kardašević (privreda) iz NiP-a i Almir Imširović (prostorno uređenje) iz Naše stranke.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović protivio se formiranju nove većine, ali, kako je kazao predsjednik Kluba SDA u Skupštini UKS Jasmin Musić, preovladalo je mišljenje da SDA u ovom kantonu mora preuzeti odgovornost. Musič je kazao da partneri iz NES-a nisu mogli ispoštovati potpisani sporazum, kada su sa osam zastupnika u Skupštini pali na šest.